İsrail-Hamas ateşkesi: ABD Dışişleri Bakanı Blinken bölgeye gidiyor

İsrail-Hamas ateşkesi: ABD Dışişleri Bakanı Blinken bölgeye gidiyor

İsrail'in Gazze'yi bombalaması ve Hamas'ın roketatarlarla verdiği karşılıkla geçen 11 gün sonunda varılan ateşkes bozulmadan devam ediyor.

Binlerce Filistinli, bombalanan evlerin ve işyerlerinin enkazında çalışmaya başladı. Birleşmiş Milletler, Gazze'deki insani durumun son yaşananlarla oldukça kötüleştiği uyarısını yaptı.

Ateşkesin devam etmesi için Mısır arabuluculuğunda görüşmeler sürüyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çarşamba ve Perşembe günü İsrail hükümeti ve Filistinli yetkililerle bir araya gelmek için bölgeye gidiyor.

Gazze'deki Filistinli yetkililer, bölgede bombalamalarla oluşan zararın boyutunun on milyonlarca dolar olduğu açıkladı.

Sağlık kurumu yetkilileri, hayatını kaybedenlerin toplam sayısının 248 olduğunu duyurdu.

İsrail tarafında ise Hamas'ın roketatarlı saldırılarında 13 kişi öldü.

Reuters haber ajansına konuşan bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Antony Blinken'ın ziyaretinin Mısır'ın ve ABD'nin arabulucuğu ile varılan ateşkesi sağlamlaştırma amacı taşıdığını aktardı.

Aynı kaynak, Blinken'ın Gazze'yi ziyaret etmeyeceğini, Batı Şeria'da bulunan Mahmud Abbas ile görüşeceğini de söyledi.

Yine aynı ajansa konuşan bir Hamas yetkilisi, Mısır delegasyonunun Gazze'ye yardımla ilgili olarak İsrail tarafı ile görüşmeler yaptığını da kaydetti.

Doğu Kudüs'te Cuma günü, Filistinliler ve İsrail polisi arasında yaşanan gerginliğe karşın, Hamas ateşkesi bozacak bir adım atmadı.

ABD Başkanı Joe Biden, Perşembe günü yaptığı konuşmada, Hamas'ın silah elde etmesini engelleyecek önlemler alınarak, bölgeye insani yardım yapılması için ABD'nin Birleşmiş Milletler ile çalıştığını söyledi.

Yardımlar Gazze'ye gönderilmeye başladı

Ateşkesin ardından ilk insani yardım konvoyları da birkaç saat içinde Gazze'ye ulaştı.

Birleşmiş Milletler'e bağlı olanlar başta olmak üzere birçok yardım kuruluşu, en çok ihtiyaç olan tıbbi malzemeler, ilaç ve gıda maddelerini İsrail'in açtığı Kerem Shalom sınır kapısından Gazze'nin güneyine geçirildi. Buralardan ihtiyaç sahibi bölgelere ulaştırılacak.

Gazze'deki evlerinden kaçan 100 binden fazla Filistinli de geri dönmeye başladı. Bir kısmı evlerinin enkazıyla karşılaştı. Yetkililer, yıkılan binaların yeniden inşası ve Gazze'nin hava saldırıları öncesine dönmesinin milyonlarca dolara mal olacağını ve yıllar alabileceğini söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Gazze'de kalan yaralıların dışarıya çıkarılması için insani koridorlar oluşturulması çağrısı yaptı. WHO sözcüsü Margaret Harris, bölgedeki sağlık sisteminin binlerce yaralıyla ilgilenmekte büyük zorluk çektiğini; ağır yaralıların çıkarılmasının yanı sıra acilen sağlık personeli ve tıbbi malzemelerin de bölgeye girişinin sağlanması gerektiğini açıkladı.

Gazze'nin İsrail ve Mısır'a sınırı var. İsrail'in denizden ve karadan abluka uyguladığı Gazze'nin hava sahasını da İsrail kontrol ediyor. Gazze'ye insan ve mal geçişi için çoğunlukla Mısır'la olan Refah Sınır Kapısı kullanılıyor.

Filistinli mültecilerle ilgilenen BM kuruluşu UNRWA, yerlerinden edilmiş on binlerce kişiye yardım edebilmek için 38 milyon dolarlık yardıma ihtiyaç duyduğunu duyurdu.

Gazze'de yetkililer, perşembe günü bin 800 evin yaşanamayacak duruma geldiğini, 1000 evin de daha hafif zarar gördüğünü açıklamıştı.

Ateşkesin detayları ne ?

Ateşkes basitçe, her iki tarafın süresiz ya da belirli bir süre çatışmayacaklarını duyurması.

Bir Hamas lideri ise BBC'ye yaptığı açıklamada İsrail'in Kudüs'teki El Aksa Camii ve Filistinli sakinlerin evlerinden çıkartılmak istendiği Şeyh Cerrah mahallesinden "ellerini çekmeyi" kabul ettiğini belirtti.

İsrail ve Hamas arasındaki daha önceki çatışmalara bakılırsa, bir noktada çatışmaya geri dönülmesi çok olası.

Her iki taraf da yerel saatle Cuma sabaha karşı 02:00'de çatışmalara son verme konusunda uzlaştı.

Bu saat yaklaşırken, İsrail hava saldırıları ve Gazze'den İsrail'e roketlerin ateşlendiği haberleri geldi.

Blinken ile Çavuşoğlu telefon konuşması yaptı

Blinken, Cuma akşamı da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede Doğu Akdeniz'de yaşananlar, ertelenen Afganistan görüşmeleri ve Suriye meselesinin yanı sıra Gazze'deki ateşkes ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki Filistin toplantısı da görüşüldü.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Gazze konusuna değinilmedi. Bakanlık sözcüsü Ned Price, görüşmede Afganistan, Suriye meselelerinin yanı sıra ABD'nin Yunanistan ve Türkiye arasındaki görüşmelere verdiği desteğin, insan hakları ve temel hak ve özgürlükler konusuna verdiği önemin tekrar dile getirildiğini açıkladı.

Kaynak: BBC News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.