İsrail 'hastanelerde kullanılmaması' şartıyla Gazze'ye kısıtlı yakıt girişine izin verdi

İsrail 'hastanelerde kullanılmaması' şartıyla Gazze'ye kısıtlı yakıt girişine izin verdi

İsrail tarafı Gazze'ye yönelik sevkiyatın yapılabilmesi için yakıtın "hastanelerde kullanılmaması" şartını koştu.

Reuters'ın haberine göre, Mısırlı iki güvenlik kaynağı, İsrail'in Gazze Şeridi'ni tamamen kuşatma altına almasından bu yana bölgeye yakıt taşıyan ilk kamyonun Çarşamba günü Mısır'dan Gazze'ye giriş yaptığını söyledi.

Bir insani yardım kaynağına göre 40 gün sonra gerçekleşen ilk yakıt sevkiyat, İsrail'in 24.000 litre dizel yakıtın BM yardım dağıtım kamyonları tarafından kullanılmak üzere Gazze'ye girmesine izin vermesiyle gerçekleşti.

Ancak İsrail, sevkiyatın yapılabilmesi için yakıtın "hastanelerde kullanılmaması" şartını koştu.

21 Ekim'den bu yana Mısır'dan Gazze'ye çok kısıtlı miktarda insani yardım sevkiyatı yapılırken, İsrail Hamas'ın elinde "bol miktarda" stok olduğunu ileri sürerek yakıt girişine izin vermemişti.

Gazze Şeridi'nde İsrail saldırılarında yaralanan sivillere hizmet veren hastanelerin birçoğu yakıt stoklarının bitmesi ve İsrail'in devam eden bombardımanları nedeniyle hizmetlerini sonlandırmıştı.

Birleşmiş Milletler geçtiğimiz günlerde, yakıt stoklarının tamamen tükenmesi nedeniyle Gazze'deki yardım dağıtımı da dahil olmak üzere insani yardım operasyonlarını yakında durdurmak zorunda kalacağı uyarısında bulunmuştu.

Yardım görevlileri, hastane jeneratörleri, su temini ve yardım dağıtımı için gerekli olan yakıt eksikliğinin, Gazze'nin 2.3 milyon sakini için koşulların daha da kötüleşmesine neden olduğunu söylüyor.

Konuyla ilgili bilgisi olan uluslararası bir kaynak, 24.000 litre yakıtın ilk teslimatının iki gün içinde yapılmasının planlandığını ve her gün için 12.000 litre ayrıldığını söyledi.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan söz konusu kaynak, "Bu hiçbir şey için yeterli değil. Bu yakıtla ne hastaneler faaliyetlerine devam edebilir ne de insani yardımların teslimatları gerçekleştirilebilir. Bu yakıt sadece dışarıda kalan yardımların bir kısmını depolara taşımak için yeterli olacak." dedi.

Görgü tanıkları Refah sınır kapısının Mısır tarafında sıraya dizilmiş iki kamyonun daha Gazze'ye girmek için beklediğini ancak ne zaman gireceklerinin belli olmadığını söyledi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik başlattığı ve hiçbir hedef gözetmeyen bombardımanlarında 11.000'den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre İsrail saldırılarında hayatını kaybeden sivillerin yarısından fazlasını kadın ve çocuklar oluşturuyor.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.