İsrail heyeti Gazze ateşkesi için görüşmelere yeniden dahil oluyor

İsrail heyeti Gazze ateşkesi için görüşmelere yeniden dahil oluyor

İsrail ile Hamas uzun süredir Gazze'de ateşkes sağlanmasına dair dolaylı yollardan müzakereler yürütüyor.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynağa ve İsrail medyasına göre İsrail bu hafta sonu Paris'te ABD, Katar ve Mısır ile Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasını öngören olası bir anlaşma için müzakerelere katılacak.

Ateşkesle ilgili son görüşmeler iki hafta önce İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Hamas'ın İsrail'in çekilmesiyle sona erecek 4 buçuk aylık bir ateşkes önerisini "hayal ürünü" olarak niteleyip reddetmesiyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Ancak Filistinli grup Hamas'ın lideri İsmail Heniye'nin bu hafta Mısır'da olması, müzakerelerin canlı kaldığına dair son haftalardaki en güçlü işaretti.

İsrail'in Kanal 12 televizyonu Perşembe günü savaş kabinesinin, Mossad istihbarat servisi başkanı David Barnea liderliğindeki müzakerecilerin, Ekim ayında İsrail'den kaçırılan ve Hamas'ın elinde olduğuna inanılan 100'den fazla rehinenin serbest bırakılmasına yönelik olası bir anlaşma için görüşmeler yapmak üzere Cuma günü Paris'e gönderilmesini onayladığını bildirdi.

Kaynak Perşembe günü yaptığı açıklamada Paris'teki görüşmelere CIA Direktörü William Burns, Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Sani ve Mısır istihbarat şefi Abbas Kamil'in de katılacağını söyledi.

Perşembe günü erken saatlerde İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ülkenin rehine müzakerecilerine genişletilmiş yetki verildiğini söyledi.

Diplomatik çabaların önemi, 10 Mart'ta başlayacağı öngörülen ve bir ay sürecek olan Ramazan bayramı öncesinde artıyor gibi görünüyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Brezilya'da gazetecilere yaptığı açıklamada "Kalan rehinelerin serbest bırakılmasıyla sonuçlanacak ve insani ateşkesin uzatılmasını sağlayacak bir anlaşmaya varmaya yoğun bir şekilde odaklanmış durumdayız" ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby düzenlediği brifingde, ABD'nin Orta Doğu temsilcisi Brett McGurk'ün Perşembe günü Netanyahu da dahil olmak üzere Mısır ve İsrail'de "yapıcı" görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi.

Blinken, kendisinin, Burns'ün ve McGurk'ün "sürekli iletişim halinde olduklarını ve bu konunun her yönü üzerinde çalıştıklarını" söyledi.

Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Sami Ebu Zuhri Reuters'a yaptığı açıklamada ilerleme kaydedilememesinden İsrail'in sorumlu olduğunu ve haftalar önce ateşkes önerisinde kabul ettiği şartlardan geri adım attığını söyledi. "(İsrail) işgali herhangi bir anlaşmaya varmakla ilgilenmiyor" dedi.

İsrailli yetkililerden bu konuda henüz bir açıklama gelmedi. Netanyahu, Hamas'ın esneklik göstermesi halinde ilerleme kaydedilebileceğini söylemişti.

Cuma günü gece yarısından sonra Hamas, Heniye'nin Kamil ile bir araya geldiği Kahire'ye yaptığı üç günlük ziyareti sonlandırdığını açıkladı.

Gruptan yapılan açıklamada İsrail saldırganlığının sona erdirilmesi, Gazze'deki sivillere yardım, özellikle Gazze'nin kuzeyinde yerlerinden edilmiş insanların evlerine dönmesi ve İsrail'deki Filistinli tutuklularla rehinelerin takası konularının ele alındığı belirtildi.

İsrail 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik karadan, havadan ve denizden amansız bir bombardıman gerçekleştiriyor.

Sağlık yetkililerine göre o tarihten bu yana Gazze'de yaklaşık 30.000 kişinin öldüğü teyit edildi ve İsrail saldırılarında yerle bir olan binaların enkazı altında binlerce kişinin daha olduğu tahmin ediliyor.

Hamas, İsrail saldırılara son vermeyi ve Gazze'den çekilmeyi kabul etmedikçe kalan rehineleri serbest bırakmayacağını söylüyor. İsrail ise Hamas ortadan kaldırılmadan çekilmeyeceğini belirtiyor.

Kaynak: Mepa News, Reuters

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.