İsrail hoparlörden ezanı yasaklıyor

İsrail hoparlörden ezanı yasaklıyor

İsrail parlamentosu gürültü kirliliğine sebep olduğu gerekçesiyle ezanı yasaklamayı görüşüyor.

İsrail kamuoyunda sıklıkla tartışma konusu olan ancak bugüne kadar yasaklanması gündeme gelmeyen ezan konusu, geçtiğimiz günlerde tekrar gündeme alındı. 

Geçtiğimiz Pazar günü kanun yapma komitesi "Müezzin kanunu" adını verdikleri bir kanunu onaylayarak ezan sesi seviyesinin kısıtlanmasına karar verdi. Kanun İsrail meclisi Knesset tarafından da onaylanmadan geçerlilik kazanmış olmuyor.

Filistin lideri Mahmut Abbas ise bu kararın bölgeyi bir kaosa sürükleyeceğini ifade etti ve "Biz Filistin'liler size rahat uyku vermeyeceğiz!" dedi. Mahmut Abbas, Eski İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in cenazesinde göz yaşı dökmüş ve bundan dolayı sert eleştirilere maruz kalmıştı.

Direnişin sesi olan minareler

İsrail yönetimi, catışma dönemlerinde minarelerden 'tekbir ve selalar' eşliğinde direniş için organize olma çağrısı yapılıyor oluşundan da oldukça rahatsız.

Hoparlörden duyurulan ezan, müesses rejim yanlısı bazı ilahiyatçılar tarafından İslami kaygılar bahane edilerek tartışma konusu yapılıyor. Bunun son örneği; hoparlörün, Hz. Muhammed döneminde olmadığı için dinde çıkarılan bir yenilik olduğu iddiasıyla tartışma konusu edildiği Fas'ta yaşandı. 

Bilindiği gibi, Türkiye'de 15 Temmuz 2016 gecesi Fethullah Gülen yanlılarının darbe girişiminin püskürtülmesinde cami ve minarelerin önemi büyük olmuş, okunan selalar halkı organize etmede önemli rol oynamıştı.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.