İsrail İran saldırısı korkusuyla Tel Aviv'de GPS karartması uyguladı

İsrail İran saldırısı korkusuyla Tel Aviv'de GPS karartması uyguladı

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırıları süresince ilk kez kentte böyle bir yöntem denendi.

İsrail, ülkenin ekonomik merkezine yönelik olası bir İran saldırısına hazırlanırken Perşembe günü Tel Aviv şehir üzerinde seyir sinyalleri karıştırıldı.

Trafik aksadı, gıda dağıtımı kesintiye uğradı ve ulaşım uygulamaları Tel Aviv sakinlerinin Lübnan'ın Beyrut kentinde olduğunu gösterdi. Önleyici tedbir, İran ya da vekilleri tarafından ateşlenen GPS navigasyonlu insansız hava araçlarını ya da füzeleri engellemeyi amaçlıyordu.

Pazartesi günü Suriye'deki bir diplomatik yerleşkeye İsrail tarafından yapıldığı düşünülen bir saldırıda üst düzey İranlı askeri yetkililer öldürüldü.

İran buna karşılık misilleme yapma sözü verdi.

İsrail saldırıdan sonra vatandaşlarına yönelik yeni güvenlik direktifleri yayınlamadı ancak ordu tüm muharip birliklerinin izinlerine ara vererek hava savunma birliklerindeki insan gücünü arttırdı.

Ordu aylardır İsrail'in kuzeyinde ve Kızıldeniz'deki liman kenti Eilat'ta seyrüsefer sinyallerine müdahale ediyor. Her iki kent de Lübnan ve Yemen'deki gruplardan sık sık roket ve insansız hava aracı ateşine maruz kalıyor.

İsrail ordusu, Tel Aviv'deki GPS kesintisini kamuoyu önünde kabul etmese de şehirdeki tüm tartışmalara bu konu damgasını vurdu.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırıları süresince ilk kez kentte böyle bir yöntem denendi.

GPS müdahalesi aralarında Waze, Google Maps, Gett Taxi, Moovit ve Wolt'un da bulunduğu çok sayıda uygulamayı hiçbir uyarı olmaksızın etkiledi.

Kaynak: Mepa News, Bloomberg

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.