İsrail İran saldırısına bir yanıt verecek mi?

İsrail İran saldırısına bir yanıt verecek mi?

İran konuyu kapattığının sinyalini verirken, İsrail Genelkurmay Başkanı saldırının cevapsız kalmayacağını söyledi.

İsrail savaş kabinesi İran'ın daha önce benzeri görülmemiş insansız hava aracı ve füze saldırısına verilecek yanıtı görüşmek üzere dün toplandı.

İsrail bir karara varılıp varılmadığını kamuoyuna açıklamadı.

Müttefikleri İran'ın eylemlerini şiddetle kınadı ancak Binyamin Netanyahu yönetimini itidalli olmaya çağırdı.

İran konuyu kapattığının sinyalini verirken, İsrail Genelkurmay Başkanı saldırının cevapsız kalmayacağını söyledi.

Korgeneral Herzi Halevi, "Bakın, ileriye baktığımızda, adımlarımızı tartıyoruz ve İsrail Devleti topraklarına bu kadar çok füze, seyir füzesi, İHA fırlatılması bir yanıtla karşılık bulacaktır" dedi.

Halevi bir hareket tarzı ya da zaman çizelgesi belirtmedi.

Eski CIA Başkanı David Petraeus BBC Radyo 4'te yayınlanan World Tonight programına verdiği demeçte Washington'un İsrail'in İran'a karşı misillemesiyle küresel ekonominin refahını riske atmak istemediğini söyledi.

Geçmişte Irak ve Afganistan'daki uluslararası güçlerin de komutanı olan General Petraeus, İran saldırısının "çok büyük bir mesele" olduğunu ve Batı'nın bunun İsrail için ne kadar önemli olduğunu anlaması gerektiğini söyledi.

"Şu anki zorluk, elbette, bundan sonra ne yapılacağı konusunda farklı bakış açılarının olması. Herhangi bir nedenle Brent ham petrol fiyatları yükselirse ya da Körfez'de bir tür seyrüsefer serbestisi sorunu meydana gelirse. Zaten İran'ın geçen gün bir petrol tankerini ele geçirmesiyle ilgili bazı endişeler var."

Şu anda emekli olan General Petraeus, İsrail hükümeti içindeki tartışmanın "gerilimi daha da tırmandırmadan" İsrail'in caydırıcılığını gösterecek bir yanıtın nasıl formüle edileceği konusunda olduğunu söyledi.

İsrail'in gerilimi arttırmadan karşılık vermesini sağlayacak bir dizi asimetrik seçeneğe sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Korgeneral Halevi, İsrail'in güneyinde bulunan ve Cumartesi gecesi düzenlenen saldırıda hasar gören ancak İsrail tarafından "çalışmaya devam ettiği" söylenen Nevatim Hava Üssünden konuştu.

Tahran, operasyonun 1 Nisan'da Suriye'deki konsolosluğuna düzenlenen ve üst düzey İranlı askeri komutanların ölümüne neden olan saldırıya misilleme olduğunu söyledi.

İsrail ordusu İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı ve füze fırlatıldığını söyledi. ABD, İngiltere, Fransa ve diğer ülkelerin desteğiyle neredeyse tamamının hedeflerine ulaşmadan önce kendi güçleri tarafından düşürüldüğünü belirtti. Herhangi bir ölüm vakası rapor edilmedi ve İsrail hasarın sınırlı olduğunu ifade etti.

Dünya liderleri Orta Doğu'da gerilimin tırmanmasından endişe ederek itidal çağrısında bulundular.

ABD Başkanı Joe Biden İran saldırısının ardından Netanyahu ile görüştü ve "Amerika'nın İsrail'in güvenliğine olan sarsılmaz bağlılığını" bir kez daha teyit etti.

Ancak üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisine göre Pazar günü ABD İsrail'e İran'a yönelik herhangi bir karşı saldırıya katılmayacağını söyledi.

Biden Pazartesi günü yaptığı açıklamada "Rehineleri eve getirecek ve çatışmanın şu anda olduğundan daha fazla yayılmasını önleyecek bir ateşkes konusunda kararlıyız" dedi.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik devam eden saldırılarında 33.000’den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

Pazartesi günü İngiltere Parlamentosu'nda İran-İsrail gerilimine değinen İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, "tüm tarafları" "itidalli olmaya" çağırdı. Sunak, dayanışmasını ifade etmek ve "gerilimin daha da tırmanmasının" nasıl önlenebileceğini görüşmek üzere Netanyahu ile konuşacağını da sözlerine ekledi.

Pazartesi günü ayrıca, İsrailli bir genç olan Benjamin Achimeir'in öldürülmesinin ardından işgal altındaki Batı Şeria'da şiddet artmaya devam etti.

Geçen hafta Cuma günü kaybolduğunda Ramallah yakınlarındaki bir yerleşimci karakolundan koyun sürüsünü otlatmaya götürüyordu. İsrail ordusu daha sonra gencin cesedini buldu.

İsrail hükümeti onun bir "terör saldırısının" kurbanı olduğunu açıkladı.

ABD, Cihad Ebu Aliya ve Ömer Ahmed Abdülgani Hamid adlı iki genç Filistinlinin öldürülmesi de dahil olmak üzere Yahudi yerleşimcilerin misilleme olarak uyguladığı şiddeti kınadı.

Pazartesi günü İsrail, Nablus şehri yakınlarında İsrailli yerleşimciler tarafından gerçekleştirildiği anlaşılan iki Filistinlinin daha öldürülmesi olayını soruşturacağını açıkladı.

Kaynak: Mepa News, BBC

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.