İsrail'in İran'a karşılık vermek için seçenekleri neler?

İsrail'in İran'a karşılık vermek için seçenekleri neler?

İsrail'in İran'a karşı değerlendiriyor olabileceği misilleme seçeneklerine yakından bir bakış.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve savaş kabinesi, İran'ın Cumartesi günü gerçekleştirdiği saldırının ardından nasıl bir adım atacaklarını değerlendiriyor.

Aralarında ABD'nin de bulunduğu müttefikler İsrail'i daha geniş çaplı bir bölgesel çatışmayı ateşleme riskini almamaya çağırırken Başkan Joe Biden da ABD güçlerinin İran'a yönelik herhangi bir misilleme saldırısına katılmayacağını açıkça ifade etti.

İşte İsrail'in değerlendiriyor olabileceği seçeneklerden bazıları:

Hava saldırıları

Özellikle İran hava savunmasının İsrail ve müttefiklerinin Cumartesi gecesi konuşlandırdığı çok katmanlı sistemden çok daha az gelişmiş olduğu düşünüldüğünde, İsrail İran'ın yaylım ateşine kendi hava saldırılarıyla karşılık verebilir.

Bir İsrail hava kuvvetleri subayı gazetecilere verdiği brifingde hava kuvvetlerinin İsrail'i savunmaya hazır olduğunu söyledi ve ekledi: "Savunmanın bir kısmı tepki vermek ve gerekirse saldırmaktır."

Yetkili, bunun nasıl ve ne zaman olacağı konusunu hükümetin belirleyeceğini ifade etti.

Böyle bir saldırı Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) üsleri ya da nükleer araştırma tesisleri gibi stratejik tesisleri vurabilir.

Eski istihbarat yetkilileri, enerji santralleri gibi sivil altyapıyı vurma olasılığının daha düşük olacağını ve sivil kayıplardan kaçınılması gerekeceğini söylüyor.

Bunun nedeni hem uluslararası desteğin daha fazla kaybedilmemesini sağlamak hem de İranlı yetkililerin siyasi baskı ve kötü ekonomik durum nedeniyle halk tarafından gelecek baskılara karşı savunmasız olduğu değerlendirmesidir.

Önemli sivil kayıpların İran halkının desteğini hükümetin arkasında toplaması muhtemel görülmektedir.

İsrail ayrıca Lübnan'daki Hizbullah gibi vekil grupları ya da Suriye ve Irak gibi ülkelerdeki İran hedeflerini de vurabilir. Ancak İran'ın İsrail'e ilk kez doğrudan saldırmış olması, bu tür bir eylemin İran'ın kendisini de hedef alan daha geniş bir yanıtın yalnızca bir parçası olacağını göstermektedir.

Siber saldırı

İsrail'in yıllar boyunca İran'da benzin istasyonlarından sanayi tesislerine ve nükleer tesislere kadar çeşitli altyapılara çok sayıda siber saldırı düzenlediğine inanılıyor ve bu saldırıların tekrarlanması misilleme için olası seçenekler arasında görülüyor.

Bu tür saldırılar enerji üretimi veya uçuş hizmetleri gibi oldukça görünür alanlara müdahale edebilir. Doğrudan hava saldırılarında olduğu gibi, eski istihbarat yetkilileri İsrail'in genel nüfus üzerindeki etkisini azaltmak için hastaneler gibi altyapıya yönelik saldırılardan kaçınacağına inandıklarını söylüyorlar.

Örtülü operasyonlar

İsrail'in daha önce İran içinde, üst düzey nükleer bilim adamlarından bazılarına suikast düzenlenmesi de dahil olmak üzere bir dizi gizli operasyon gerçekleştirdiğine inanılıyor.

Bu tür operasyonlar hem İran içinde hem de dışında gerçekleştirilebilir.

Diplomasi

İran'a yönelik askeri ve istihbari saldırılara ek olarak İsrail, yaptırımların genişletilmesi de dahil olmak üzere Tahran'ı yalnızlaştırmaya yönelik diplomatik çabalarını arttırıyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz da İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun "terör örgütü" ilan edilmesi konusunda ABD'ye katılmaları için Avrupa ülkelerine yönelik baskılarını arttırdı.

Kaynak: Mepa News, Reuters

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.