"İsrail istihbaratı 1986'da kaybolan pilotu bulmak için İranlı generali kaçırıp sorguladı"

"İsrail istihbaratı 1986'da kaybolan pilotu bulmak için İranlı generali kaçırıp sorguladı"

MOSSAD'ın 1986'da bir operasyon sırasında kaybolan pilot Ron Arad'ı bulabilmek için Suriye'den İranlı bir generali kaçırarak sorguladığı öne sürüldü.

İsrail istihbarat servisi MOSSAD'ın 1986'da bir operasyon sırasında kaybolan pilot Ron Arad'ı bulabilmek için Suriye'den İranlı bir generali kaçırarak sorguladığı öne sürüldü. Arama kapsamında Lübnan'da bir cesetten de DNA örneği alındığı kaydedildi.

Arap basınında çıkan haberlere göre, Afrika'da bir ülkeye kaçırılan general, burada Ron Arad adlı ordu mensubu pilotun akıbetiyle ilgili sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, hafta başındaki meclis konuşmasında, MOSSAD'ın Arad'ı bulmak için geniş kapsamlı operasyon başlattığını duyurmuş ancak ayrıntı vermemişti

İddialara göre MOSSAD, Lübnan'ın Nabi Chit köyünde defnedilen bir cesedin Arad'a ait olup olmadığını tespit etmek için DNA örnekleri aldı. Test sonucuyla ilgiliyse bir açıklama yapılmadı.

İsrail basınında Başbakan Bennett'in siyasi çıkar uğruna istihbarat servisinin operasyonunu açığa çıkardığı yorumları yazıldı. Operasyonun sonucu ile ilgiliyse farklı spekülasyonlar ortaya atıldı. Bir iddiaya göre MOSSAD Başkanı David Barnea, başbakandan operasyonu duyurmasını özellikle isterken, basına kapalı toplantılarda aslında operasyonun başarısızlıkla sonuçlandığının konuşulduğu da öne sürüldü.

Ron Arad'a ne oldu?

Ron Arad adlı İsrailli pilot, 1986'da Lübnan'ın güneyine düzenlenen bir hava saldırısında uçaktan atlamak zorunda kaldı. Tel Aviv'e göre pilot Şii Emel Hareketi tarafından kaçırılarak önce İran'a teslim edildi, ardından tekrar Lübnan'a götürüldü.

Kayboluşunun ilk iki senesinde fotoğraf ve mektuplarla iletişim kuran Arad ile 5 Mayıs 1988'den itibaren irtibat kesildi.

Arad'ın çok uzun zaman önce öldüğüne kesin gözüyle bakılsa da istihbarat raporlarında nerede ve ne zaman öldüğüne ilişkin farklı ip uçları yer alıyor.

Kaynak: Euronews

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.