İsrail kıtlığın yaşandığı Gazze'ye Ramazan broşürleri atarak Filistinlilerle dalga geçti

İsrail kıtlığın yaşandığı Gazze'ye Ramazan broşürleri atarak Filistinlilerle dalga geçti

Arapça yazılmış olan broşürde Ramazan süslemesi olarak kullanılan kandil fotoğrafları da yer alıyor.

Filistinliler, İsrail'in Müslümanların kutsal Ramazan ayı münasebetiyle Gazze'ye havadan bildiri atmasını bir tür "psikolojik işkence" olarak nitelendirdi.

Broşürler, İsrail'in gıda ve su ablukası nedeniyle kuşatma altındaki bölgede yüz binlerce kişinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bir dönemde vatandaşları "düşkünleri doyurmaya ve güzel konuşmaya" çağırıyor.

İsrail'in kuşatma altındaki bölgeye yönelik tüm gıda, yardım, elektrik ve yakıtı kesme kararının ardından 7 Ekim'de savaşın başlamasından bu yana en az 20 kişi açlık ve susuzluk nedeniyle hayatını kaybetti.

Arapça yazılmış olan broşürde Ramazan süslemesi olarak kullanılan kandil fotoğrafları da yer alıyor.

Broşürde Allah'tan "oruçların kabul edilmesini ve günahların bağışlanmasını" ve bölgedeki Filistinlilerin "lezzetli bir iftar" geçirmesini dileyen bir dua da yer alıyor.

Gazeteciler ve aktivistler broşürleri kınadı ve İsrail olmasaydı Gazze'de açlığın bu kadar yaygın olmayacağına dikkat çekti.

İnsan hakları avukatı May el-Sadany bu hareketi "son derece ahlaksızca" olarak nitelendirdi ve İsrail'in "Filistin halkının açlıktan ölmesinden sorumlu olduğunu" sözlerine ekledi.

Filistinli gazeteci Hebh Cemal ise bunu "psikolojik işkence" olarak nitelendirdi.

"Muhtaçları beslemek mi? Yani Gazze'nin tamamını mı? Bunu yapamazlar çünkü İsrail gıda kaynaklarını kesti" diye yanıt verdi.

Kıtlığın eşiğinde Ramazan

Ramazan önümüzdeki hafta başlayacak ve BM'ye göre Gazze'de yaklaşık 2 milyon Filistinli yerinden edilmiş durumda. Birçoğu yerinden edilenler için kurulan kamplarda, okullarda ve derme çatma barınaklarda yaşam mücadelesi veriyor.

Gazze'de 7 Ekim'den bu yana en az 30.000 Filistinlinin öldürülmesi ve en az 70.000 kişinin yaralanması, pek çok kişinin mübarek ayın başlaması konusunda endişelenmesine neden oldu.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler Ajansı (UNRWA) başkanı Şubat ayı sonunda yaptığı açıklamada Gazze'nin kıtlığın eşiğinde olduğu uyarısında bulundu.

Philippe Lazzarini sosyal medyada "UNRWA Gazze'nin kuzeyine en son 23 Ocak'ta gıda yardımı ulaştırabildi" diye yazdı.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin rakamlarına göre en az 500.000 kişi kıtlıkla karşı karşıya, 2.3 milyonluk Gazze nüfusunun neredeyse tamamı ise şiddetli gıda sıkıntısı yaşıyor.

Bu, İsrail'in Ramazan öncesinde Gazze'ye attığı ilk broşür değil.

Haziran 2018'de İsrail güçleri, en az 223 Filistinlinin öldürüldüğü Büyük Dönüş Yürüyüşü protestoları sırasında bölgeye insansız hava araçlarıyla bildiri atmıştı.

Gazzelilerle dalga geçen söz konusu broşürde de "Gazze Şeridi sakinleri! Selamlar ve Ramazan size bereket getirsin." yazıyordu.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.