İsrail: Lübnan'da diplomatik çözüm için zaman daralıyor

İsrail: Lübnan'da diplomatik çözüm için zaman daralıyor

İsrail, Lübnan'da Hizbullah ile diplomatik bir çözüme ulaşılması konusunda zamanın daraldığı uyarısında bulundu.

İsrailli yetkililer, Lübnan sınırında tırmanan çatışmalara müzakere yoluyla bir çözüm bulma konusunda zamanın daraldığını vurguladı.

İsrail kamu yayın kuruluşu Kan'ın aktardığı habere göre, bir İsrail hükümet kaynağı, tarafların "Hizbullah'ın sınırdan uzaklaştırılmasını garanti altına alabilecek bir anlaşmaya varma şansının tükenmek üzere olduğunu" belirtti.

Açıklamaların, Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in Lübnan sınırı yakınlarına yaptığı ziyaret sırasında verdiği demeçlerin ardından gelmesi dikkat çekti.

Cohen şunları söyledi:

"Sadece iki seçenek var: siyasi çözüm ya da askeri operasyon. Artık 7 Ekim öncesinde var olan şey olmayacak. Siyasi çözüm için belli bir süre tanıyacağız. Eğer hiçbirine ulaşılamazsa, tüm seçenekler masada olacak."

Bir diğer bakan Benny Gantz ise "İsrail'in kuzey sınırındaki durumun değişmesi gerektiğini" ifade etti.

Bir basın toplantısında konuşan Gantz şu ifadeleri kullandı:

"Diplomatik çözüm için zaman doluyor. Eğer dünya ve Lübnan hükümeti İsrail'in kuzey sakinlerine ateş açılmasını önlemek ve Hizbullah'ı sınırdan uzaklaştırmak için harekete geçmezse, İsrail ordusu bunu yapacaktır."

ABD ve Fransa, sınır hattındaki çatışmaları hafifletmek için müzakereler yürütüyor ancak müzakerelerden henüz bir sonuç çıkmış değil.

Bölgedeki üst düzey bir Avrupalı diplomat, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Lübnan'da savaş çıkarabileceğini öne sürdü.

Guardian'ın aktardığı habere göre diplomat şöyle konuştu:

"Şu anda herhangi bir tarafın bunu istemesi pek olası değil, ancak taraflardan biri diğerinin bir eylemini yanlış okursa Lübnan'da savaş her an çıkabilir. En büyük risk, Netanyahu'nun Gazze savaşı (daha az şiddetli) bir seviyeye indikten sonra koltuğundan olacağını bildiği için, iktidarda kalmak üzere kasıtlı olarak savaş başlatmasıdır."

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.