İsrail neden Gazze-Mısır sınırını ele geçirmek istiyor?

İsrail neden Gazze-Mısır sınırını ele geçirmek istiyor?

İsrail'in Gazze Şeridi ve Mısır sınırını oluşturan Philadelphi Koridoru'nu ele geçirmeyi amaçladığı ifade ediliyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu geçtiğimiz Pazar günü düzenlediği basın toplantısında İsrail'in Mısır ile Gazze Şeridi sınırını geri alması gerektiğini söyledi.

Netanyahu, "Philadelphi Koridoru bizim elimizde olmalı. Koridor kapatılmalıdır. Başka herhangi bir düzenlemenin aradığımız askerden arındırmayı sağlamayacağı açıktır." ifadelerini kullandı.

Philadelphi Koridoru nedir?

Philadelphi Rotası olarak da anılan Philadelphi Koridoru, Gazze ile Mısır arasındaki sınırın tamamını oluşturan 14 kilometre uzunluğunda bir kara şeridi.

Koridor, Mısır'ın İsrail ile 1979'da yaptığı tartışmalı barış anlaşmasının bir parçası olarak tampon bölge olarak kuruldu. İsrailliler bu koridorun Gazze'deki Filistinlilere silah ve diğer malzemelerin ulaşmasını ve Filistinlilerin dışarı çıkmasını engellemek için gerekli olduğunu savunuyordu.

2005 yılında İsrail askeri güçlerini Gazze'den çekince Mısır, Philadelphi Koridoru'nu denetlemekten sorumlu tek taraf haline geldi. İsrail ile yapılan bir anlaşma Mısır'ın bölgede devriye gezmek üzere 750 asker ve ağır silah bulundurmasına izin verirken, Gazze'nin sorumluluğu Filistin Yönetimi'ne geçti.

Ancak 2007'de seçimleri kazanan ve Başkan Mahmud Abbas'ın El Fetih hareketiyle sert bir çatışmaya giren Hamas, Gazze'nin kontrolünü tamamen ele geçirince durum değişti.

İsrail, Filistin yerleşim bölgesine ağır bir abluka uyguladı. Bu da koridorun Gazze'nin dış dünyayla kalan son bağlantısı haline geldiği anlamına geliyordu.

Sonuç olarak, Filistinliler tarafından koridor bölgesinde kazılan tüneller Gazze için hayati önem kazandı. Mısır yıllar boyunca bu tünelleri sürekli olarak imha ettiğini iddia etse de İsrail, Kahire'nin koridoru Filistinliler için hayati bir ikmal yolu olmaktan çıkarmak için yeterince çaba göstermediğini iddia etti.

İsrail neden Philadelphi Koridoru'nu geri almak istiyor?

İsrail Gazze'nin tüm sınırlarını tam olarak kontrol etmek istiyor ve Philadelphi Koridoru İsrail'in erişiminin dışında kalıyor. İsrail bunun güvenlik kaygıları nedeniyle gerekli olduğunu iddia ediyor. Ancak uzmanlar bunun İsrail'in Gazze'nin tamamını bir kez daha işgal etme ve nüfusun hareketi üzerinde tam kontrol sağlama girişimiyle ilgili olduğunu savunuyor.

Bu girişimin, İsrail'in Gazzelileri Mısır'a sürme planının bir parçası olabileceğine dair endişeler de mevcut. İsrail'in daha önce Filistinlileri Gazze'den Sina Yarımadası'na tehcir etmeyi gündeme getirmiş, ancak bu plana ABD, Mısır ve tüm Arap devletleri karşı çıkmıştı.

Mısır'ın tavrı

Mısır hükümeti Netanyahu'nun Philadelphi ile ilgili sözleri hakkında henüz resmi bir yorum yapmadı ve Kahire, İsrail'in Sina'yı Mısır'a iade ettiği ancak burada konuşlandırılabilecek Mısır askerlerinin sayısı konusunda sıkı kontroller getirdiği İsrail ile barış anlaşmasının olası ihlalleri ile ilgili hassas konularda ağzını sıkı tutmasıyla ünlü.

Mısır'ın İsrail'in Philadelphi Koridoru üzerindeki kontrolünü genişletmesini ve burada askeri varlığını sürdürmesini kabul etmeyeceği yaygın bir kanaat.

Mısır meclisinin Nasırcı üyesi ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi'ye yakın bir isim olan Mustafa Bekri, Netanyahu'nun Philadelphi konusundaki "tehditlerinin" Mısır'ın egemenliğine bir saldırı ve İsrail ile Mısır arasındaki barış anlaşmasının ihlali olduğunu iddia etti. Ayrıca Kahire'yi bu planı engellemek için askeri gücünü kullanmaya çağırdı.

Bekri sosyal medyada "küstah" olarak nitelediği Netanyahu'yu uyarmak için şunları yazdı: "Sakın yaklaşmayın. Mısır sınırı kırmızı çizgidir. Görünüşe göre ordumuzun gücünü ve halkımızın yeteneğini bilmiyorsunuz."

Bekri ayrıca İsrail'in Philadelphi'yi geri almasının "Gazze'nin boğulmasını" daha da artıracağını söyledi ve bunun Filistinlilerin Sina'ya göç etmesini sağlayacağı uyarısında bulundu.

Kaynak: Mepa News, The New Arab

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.