İsrail neden Refah'a saldırmak istiyor?

İsrail neden Refah'a saldırmak istiyor?

7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik amansız saldırısına devam eden İsrail saldırının başlarında sivil halka gitmesini emrettiği Refah'a saldırı gerçekleştirme hazırlığında. Kalabalık bölgede 1,5 milyon sivil yaşıyor.

İsrail, 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi'nin büyük bölümünü yerle bir eden bombardımanlardan kaçan 1 milyondan fazla Filistinlinin sığındığı Refah kentine yönelik bir kara saldırısı planlıyor.

İsrail’in hiçbir hedef gözetmeyen hava saldırıları son günlerde Gazze Şeridi’nin güneyinde Mısır sınırına komşu olan Refah kentindeki sivilleri hedef almaya başladı.

İsrail neden Refah’a kara saldırısı planlıyor?

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Refah'ı Hamas'ın "son kalesi" olarak tanımlayarak burada dört tabur silahlı savaşçının bulunduğunu ve orada kaldıkları sürece İsrail'in grubu "ortadan kaldırma" hedefine ulaşamayacağını ifade etti.

Ayrıca İsrail Refah'ı ele geçirip Mısır ile olan sınır kapısını da kontrol altına almak istiyor. Böylelikle Gazze'nin dış dünyaya açılan tüm kapıları İsrail'in kontrolüne geçecek.

İsrail rakamlarına göre yaklaşık 1.200 kişinin ölümüne ve 253 kişinin de Gazze'ye kaçırılmasına yol açan 7 Ekim saldırısından bu yana İsrail Hamas'ı "ortadan kaldırmaya" çalışıyor.

Ancak İsrail’in Gazze Şeridi’nde en büyük hedefi siviller oldu ve 7 Ekim’den bu yana Sağlık Bakanlığı verilerine göre 28.000’den fazla kişi İsrail’in gelişigüzel bombardımanlarında can verdi.

Refah’ta kaç kişi yaşıyor ve şartları nasıl?

Filistinlilere insani yardım ve temel hizmetler sağlayan BM kuruluşu UNRWA, Refah'ta yaklaşık 1,5 milyon insan bulunduğunu, bunun 7 Ekim öncesine kıyasla altı kat daha fazla olduğunu belirtiyor.

Bu insanların çoğu sokaklarda, boş arazilerde, sahilde ve Mısır sınır duvarının yanındaki kumluk alanda kamp kurmuş durumda. Diğerleri ise çok kalabalık ve insani yaşam koşullarını karşılamayan barınaklara sıkışmış durumda.

Doktorlar ve yardım görevlileri temel ihtiyaçları karşılamak ve hastalıkların yayılmasını durdurmak için mücadele ediyor. Norveç Mülteci Konseyi bölgeyi "devasa bir mülteci kampı" olarak tanımlıyor.

Kısa bir süre önce Gazze'den ayrılan bir doktor Refah'ı "kapalı bir hapishane" olarak tanımladı: Sokaklar o kadar kalabalık ki sağlık görevlilerinin araçlarının geçebileceği yer bile yok.

Yerinden edilen insanlar olası saldırıda nereye gidecek?

İsrail, Gazze Şeridi'ndeki şehirlere yönelik geçmiş saldırılarından önce sivillere güneye doğru kaçmalarını emretmiş, bu kişilerin çoğu da Refah'a gitmişti.

Netanyahu'nun ofisi orduya Refah'ın tahliyesi için "bir plan hazırlama" talimatı verdiğini açıkladı.

Ancak insani yardım yetkilileri ve yabancı devletler gidecekleri hiçbir yer olmadığını söylüyor. Mısır, Filistinli sığınmacıların kendi topraklarına geçmesine izin vermeyeceğini söyledi ve sınır hattında mevcut duvarları daha da yükseltmek ve dikenli teller çekmek gibi bir dizi ek önlem aldı.

Diğer ülkelerin tepkisi

ABD Başkanı Joe Biden Netanyahu'ya İsrail'in Refah'ta barınan insanların güvenliğini sağlayacak bir plan olmadan operasyona girişmemesi gerektiğini söyledi. Ancak ABD’nin bu tip açıklamalarının hiçbir bağlayıcılığının olmadığı 7 Ekim’den bu yana İsrail’in gerçekleştirdiği katliamlarla teyit edilmiş durumda.

Aralarında İngiltere ve Almanya'nın da bulunduğu İsrail'in diğer müttefikleri de Refah'a yönelik bir saldırı ihtimalinden "duydukları endişeyi" dile getirdiler.

Hollanda Dışişleri Bakanı Hanke Bruins Slot, "böylesine yoğun nüfuslu bir bölgede geniş çaplı operasyonun çok sayıda sivil kayba ve daha büyük bir insani felakete yol açacağını görmenin zor olmadığını" söyledi ve bunu "haklı gösterilemez" olarak nitelendirdi.

Mısır Refah'a yönelik saldırının "vahim sonuçlar" doğuracağı uyarısında bulundu.

İsrail sivilleri korumak için kapsamlı önlemler aldığını ancak Hamas'ın faaliyet gösterdiği için sivil bölgelerde askeri operasyonlar düzenlemek zorunda kaldığını savunuyor.

Ancak İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nin birçok bölgesine düzenlediği saldırılarda sivilleri doğrudan hedef aldığı biliniyor.

Kaynak: Mepa News, Reuters

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.