İsrail olası ateşkeste 150 bin Gazzelinin kuzeye dönmesine izin verecek

İsrail olası ateşkeste 150 bin Gazzelinin kuzeye dönmesine izin verecek

İsrail, yaklaşık 130 kişinin hala Gazze'de rehin olarak tutulduğunu söylüyor.

İsrailli yetkililer Çarşamba günü yaptıkları açıklamada İsrail'in Mısır'daki Gazze ateşkes görüşmelerinde Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyine geri dönüşü konusunda taviz vermeyi kabul ettiğini ancak Hamas'ın bir anlaşma yapmak istemediğine inandığını ifade etti.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi iki yetkili, ABD'nin ateşkes önerisine göre İsrail'in 150.000 Filistinlinin güvenlik kontrolü olmaksızın Gazze'nin kuzeyine dönmesine izin vereceğini söyledi.

Yetkililer, bunun karşılığında Hamas'ın halen canlı tuttuğu kadın, yaşlı ve hasta rehinelerin bir listesini vermesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisi konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Hamas Salı günü yaptığı açıklamada Mısırlı ve Katarlı arabulucular tarafından iletilen son teklifin taleplerini karşılamadığını, ancak yanıt vermeden önce teklifi daha fazla inceleyeceklerini söyledi.

İki İsrailli yetkili, İsrail'in değerlendirmesinin Hamas'ın henüz bir anlaşma yapmak istemediği yönünde olduğunu söyledi.

Savaşın yedinci ayında Hamas, İsrail'in saldırılarına son vermesini, İsrail güçlerinin Gazze'den çekilmesini ve yerlerinden edilen Filistinlilerin evlerine dönmesine izin verilmesini istiyor.

İsrail'in öncelikli hedefi Hamas'ın 7 Ekim'deki sınır ötesi saldırısında ele geçirdiği rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak.

İsrail, Hamas'ın Gazze'yi yeniden kontrol edemeyeceği ya da İsrail'i askeri olarak tehdit edemeyeceği zamana kadar savaşı sona erdirmeyeceğini söylüyor.

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail saldırısı başladığından bu yana tamamına yakını sivillerden oluşan 33.000'den fazla Filistinli öldürüldü, 2.3 milyonluk nüfusun büyük bir kısmı yerinden edildi ve yerleşim bölgesinin büyük bir kısmı harabeye döndü.

İsrail aylar süren çatışmaların ardından bu hafta Gazze'nin güneyinden kara kuvvetlerinin çoğunu geri çekti ancak Gazze'nin Mısır'la olan güney sınırında yer alan ve Gazzelilerin yarısından fazlasının sığındığı Refah'a bir saldırı başlatmayı planladığını açıkladı.

Netanyahu, İsrail güçleri Hamas'ın orada kalan güçlerini hedef almadan önce sivillerin Refah'tan tahliye edileceğini söyledi, ancak bu söz uluslararası endişeleri yatıştırmaya yetmedi.

Savaş, Hamas'ın İsrail'in güneyine düzenlediği ve 1.200 kişinin öldüğü, 253 kişinin de rehin alındığı saldırıyla başladı.

İsrail, yaklaşık 130 kişinin hala Gazze'de rehin olarak tutulduğunu söylüyor.

Kaynak: Mepa News, Reuters

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.