İsrail öldürdüğü Filistinlilerin organlarını mı çalıyor?

İsrail öldürdüğü Filistinlilerin organlarını mı çalıyor?

İsrail ordusu 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde yürüttüğü soykırım sırasında öldürülen onlarca Filistinlinin cesedini elinde tutuyor.

Euro-Med İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrail'in Filistinlilerin cesetlerinden organ hırsızlığı yaptığı şüphelerine ilişkin bağımsız bir uluslararası soruşturma komitesi kurulması çağrısında bulundu.

Euro-Med, İsrail ordusunun Şifa Hastanesi'nde, Endonezya Hastanesi'nde ve Selahaddin Caddesi'nde açtığı "güvenli koridor" üzerinde onlarca cesede el koyduğunu belgeledi. Euro-Med'e göre İsrail ordusu ayrıca 10 gün önce Şifa Hastanesi'nin avlularından birinde açılan bir toplu mezarı kazarak cesetlere el koydu.

İsrail ordusunun hala onlarca cenazeyi elinde tuttuğu biliniyor.

Cesetlerden organ çalındığına dair endişeler konusunda çeşitli adli tıp uzmanlarının raporlarına da atıfta bulunuluyor. Bu tıp uzmanları, kayıp koklea ve korneaların yanı sıra karaciğer, böbrek ve kalp gibi diğer hayati organlar da dahil olmak üzere organ hırsızlığına dair deliller buldu.

Euro-Med'in raporunda İsrail'in Filistinlilerin cesetlerini alıkoyma konusunda uzun bir geçmişe sahip olduğuna vurgu yapıldı. İsrail'in öldürdüğü birçok Filistinlinin naaşını ailelerine teslim etmediği ve alıkoyduğu biliniyor. Bazı Filistinliler ise kimliksiz şekilde gizli mezarlıklara gömülüyor.

İsrail, ölen Filistinlilerin cesetlerini "düşman savaşçı mezarları" olarak adlandırdığı, kapalı askeri bölgeler gibi belirli yerlerde bulunan ve defin işlemlerinin gizlice yapıldığı gizli toplu mezarlarda saklıyor.

Euro-Med tarafından daha önce yayınlanan bir rapora göre, İsrailli yetkililer Filistinlilerin naaşlarını, bozulmadan kalmalarını sağlamak ve muhtemelen organların çalındığını gizlemek için bazen 40 santigrat derecenin altındaki soğuk dolaplarda tutuyor.

2021 yılı sonunda İsrail meclisi, ordu ve polisin ölü Filistinlilerin cesetlerini alıkoymasına izin veren yasaları kabul etmişti.

İsrailli doktor Meira Weiss, "Over Their Dead Bodies" adlı kitabında öldürülen Filistinlilerden alınan organların İsrail üniversitelerinin tıp fakültelerindeki tıbbi araştırmalarda kullanıldığını ve Yahudi veya İsrailli hastaların vücutlarına nakledildiğini belirtmişti. İsrail'in Ebu Kabir Adli Tıp Enstitüsü'nün eski müdürü Yehuda Hess de Filistinlilerin cesetlerinden insan dokuları, organları ve derilerinin, yakınlarının bilgisi ya da onayı olmaksızın bir süre boyunca çalındığına dair itiraflarda bulunmuştu.

CNN tarafından 2008 yılında yapılan bir araştırmaya göre İsrail yasa dışı küresel organ ticaretinin en büyük merkezleri arasında yer alıyor.

Euro-Med, İsrail'in öldürdüğü kişilerin cesetlerini sistematik olarak elinde tutan tek ülke olduğunu vurguluyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum