İsrail ordusu Gazze'deki Katar konsolosluğuna Davut Yıldızı çizdi

İsrail ordusu Gazze'deki Katar konsolosluğuna Davut Yıldızı çizdi

Son yıllarda Katar, İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı sıkı abluka nedeniyle Gazze ekonomisinin ayakta kalmasında kilit bir rol oynadı.

Medyada yer alan haberlere göre İsrail askerleri Gazze Şeridi'nde ağır hasar gören Katar konsolosluk binasının üzerine Davut Yıldızı çizdi.

İsrail Ordu Radyosu'nda gazeteci olarak çalışan Shahar Glick, Pazartesi günü sosyal medya hesabından görüntüler yayınladı.

Glick paylaşımında “-İsrail- askerleri bu sabah Gazze Şeridi'nde yıkılan Katar büyükelçiliğine bir damga vurdu” ifadelerini kullandı.

Davut yıldızı, bombardıman nedeniyle ciddi hasar gören dört katlı binanın yan tarafına sprey boyayla çizilmiş olarak görülebiliyor. Bina Gazze Şehri'nin Rimal mahallesinde bulunuyor.

Son yıllarda Katar, İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı sıkı abluka nedeniyle Gazze ekonomisinin ayakta kalmasında kilit bir rol oynadı.

Katar ayrıca İsrail ile Hamas hareketi arasında olası esir değişimi ve ateşkes anlaşmaları konusunda yapılan görüşmelerde de öne çıktı.

Geçtiğimiz Perşembe günü Mossad ve CIA başkanları Doha'da Katar başbakanı ile bir araya gelerek Hamas ve diğer Filistinli grupların 7 Ekim'de İsrail'e düzenledikleri saldırıda esir aldıkları 240 kişiden bazılarının serbest bırakılmasına yönelik bir anlaşmayı görüştüler.

Bir gün önce Katarlı arabulucular Hamas'ın siyasi bürosundan yetkililerle bir araya gelerek anlaşmanın parametrelerini görüştü.

İsrail ile Katar arasında resmi bir ilişki olmamasına ve birbirlerini sıklıkla eleştirmelerine rağmen, geçtiğimiz ay İsrail ulusal güvenlik danışmanı Tzachi Hanegbi, savaşın patlak vermesinden bu yana Katar'ın oynadığı rolü alışılmadık bir şekilde övdü.

Hanegbi, "Katar'ın insani çözümlerin kolaylaştırılmasında önemli bir taraf ve paydaş haline geldiğini söylemekten memnuniyet duyuyorum. Katar'ın diplomatik çabaları şu anda hayati önem taşıyor" dedi.

Katar 2014'ten bu yana Gazze'ye yüz milyonlarca dolar aktararak elektrik santralinin çalışması için gereken yakıtın sağlanmasına yardımcı oldu. Bu para aynı zamanda yoksul ailelere dağıtıldı ve kamu çalışanlarının maaşları ödendi.

Katar fonları yıllar boyunca İsrail'in aracılığıyla Gazze'ye aktarıldı. Paranın çoğunlukla elektronik ortamda İsrail'e aktarıldığı, İsrail'in de parayı nakit olarak BM yardımıyla dağıtılmak üzere Gazze'ye gönderdiği ifade ediliyor.

7 Ekim'de Hamas'ın Gazze Şeridi yakınlarındaki İsrail yerleşimlerine yönelik saldırısında yaklaşık 1.200 İsrailli ölmüş, 240 kişi de rehine olarak Gazze'ye götürülmüştü.

O tarihten bu yana İsrail Gazze'yi acımasız bir hava bombardımanına tabi tuttu ve iki hafta önce Gazze şehir merkezi ve bölgenin kuzeyindeki diğer bölgelere yönelik kara işgali başlattı.

Gazze'de 4.500'den fazlası çocuk ve en az 3.000'i kadın olmak üzere en az 11.180 Filistinli İsrail saldırılarında hayatını kaybetti.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.