İsrail ordusu Gazze'nin kuzeyindeki son hastaneye de baskın düzenledi

İsrail ordusu Gazze'nin kuzeyindeki son hastaneye de baskın düzenledi

Kemal Udvan Hastanesi'nin Gazze'nin kuzey kesiminde kalan tek sağlık tesisi olduğu ifade edildi.

Filistin Sağlık Bakanlığı kaynakları, İsrail güçlerinin Gazze'nin kuzeyindeki Kemal Udvan Hastanesi'ni birkaç gün boyunca kuşatıp bombaladıktan sonra hastaneye baskın düzenlediğini açıkladı.

Bakanlık Sözcüsü Eşref El Kudra, İsrail askerlerinin Salı günü Beyt Lahiya'daki hastanenin avlusunda aralarında sağlık personelinin de bulunduğu erkek ve çocukları topladığını söyledi.

"Onların tutuklanmasından ve sağlık ekiplerinin tutuklanmasından ya da öldürülmelerinden endişe ediyoruz" diyen sözcü, uluslararası müdahale çağrısında bulundu.

El Kudra, "Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ni hastanedekilerin hayatlarını kurtarmak için derhal harekete geçmeye çağırıyoruz." dedi.

Kompleks içerisinde hastalar, sağlık personeli ve evlerini terk etmek zorunda kaldıktan sonra hastaneye sığınan binlerce sivil bulunuyor.

Salı günü Gazze'den bildiren kaynaklar, baskının "ağır silah ve topçu ateşi altında" gerçekleştiğini söyledi.

Kaynaklar, "Tanklar kapıları zorluyor ve tüm tesis ağır bombardıman altında. Hoparlörlerden 15 yaşından büyük herkese ellerini havaya kaldırarak binadan çıkmaları çağrısı yapılıyor."

Tesise baskın düzenleyen İsrail güçlerinin hastaneyi koruyan güvenlik görevlilerinden silahlarını teslim etmelerini istediğini de sözlerine ekledi.

Kemal Udvan Hastanesi'nin Gazze'nin kuzey kesiminde kalan tek sağlık tesisi olduğu ifade edildi. Hastane son birkaç gün içinde ağır bombardımana maruz kaldı, hava saldırıları ve tank bombardımanı tesislerinin büyük çoğunluğunu ve ona giden tüm ana yolları tahrip etti.

Hastane kuşatılmıştı

Birleşmiş Milletler insani yardım kuruluşu OCHA, Pazartesi günü Kemal Udvan Hastanesi'nin doğum bölümünün vurulması sonucu iki annenin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

"Hastane İsrail askerleri ve tankları tarafından kuşatılmaya devam ediyor" şeklinde açıklama yapan OCHA, hastanede şu anda yoğun bakım ünitesinde 12 çocuk ve kuvözlerde 6 yenidoğan olmak üzere 65 hastanın bulunduğunu belirtti.

OCHA, "Ülke içinde yerinden edilmiş yaklaşık 3.000 kişi tesiste mahsur kalmış durumda ve aşırı su, gıda ve elektrik sıkıntısı nedeniyle tahliye edilmeyi bekliyorlar" diye ekledi.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Filistin Misyon Şefi Leo Cans, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada Kemal Udvan'daki durumun felaket olduğunu söyledi.

"Yaşananlar bizi öfkelendiriyor" diyen Cans, Gazze'deki sağlık görevlilerinin Birinci Dünya Savaşı'na benzer koşullarda çalıştığını söyledi.

Cans, "Yerde ameliyat yapıyoruz. Çocuklar çok kötü yaralanmalarla geliyor ve cerrahların birden fazla ameliyat yapması gerekiyor ama daha fazla yatak yok" dedi.

İsrail askerleri daha önce de kuzeydeki Endonezya Hastanesi ve bölgenin en büyük hastanesi olan El Şifa da dahil olmak üzere Gazze'deki diğer tıbbi tesislere baskın düzenleyerek buradaki sivilleri tahliye etmişti.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Gazze'deki 36 hastaneden sadece 11'inin kısmen çalışır durumda olduğunu açıkladı ve bu hastanelere müdahale edilmemesini istedi.

İşgal altındaki Filistin topraklarından sorumlu DSÖ temsilcisi Rik Peeperkorn, Gazze'den video bağlantısıyla BM basın brifingine yaptığı açıklamada "Hiçbir sağlık tesisini ya da hastaneyi kaybetmeyi göze alamayız" dedi. "Bunun olmayacağını umuyor ve bunu diliyoruz."

İsrail'in 7 Ekim'de Gazze'ye karşı başlattığı savaştan bu yana 18.000'den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.