İsrail Ramazan'ın ilk cumasında Mescid-i Aksa'ya binlerce polis konuşlandıracak

İsrail Ramazan'ın ilk cumasında Mescid-i Aksa'ya binlerce polis konuşlandıracak

Hükümet sözcülerinden Ofir Gendelman, "güvenlik nedeniyle" sadece 55 yaş ve üzeri erkeklerin ve 50 yaş üzeri kadınların cami yerleşkesine girmesine izin verileceğini söyledi.

İsrail polis kuvvetleri, Gazze savaşı nedeniyle tansiyonun yüksek olduğu Ramazan ayında Mescid-i Aksa'da kılınacak ilk Cuma namazı için Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde binlerce polis görevlendireceğini açıkladı.

"Cuma namazına daha fazla polis ile hazırlanıyoruz. Binlercesi 'Tapınak Tepesi' bölgesinde olacak" diyen polis sözcüsü Mirit ben Mayor, açıklamasında Mescid-i Aksa'nın Yahudilerce kullanılan ismini kullandı.

Sözcü, Ramazan'ın başladığı Pazartesi gününden bu yana yüzlerce polis memurunun İsrail tarafından işgal edilen Doğu Kudüs'teki Eski Şehir'de konuşlandırıldığını söyledi.

İsrail hükümet sözcüsü Tal Heinrich, Pazar günü polis ve ibadet edenler arasında yaşandığı bildirilen çatışmalarla ilgili bir soru üzerine şunları söyledi "Teyakkuz halindeyiz."

Geçtiğimiz hafta Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, Ramazan ayının ilk haftasında Müslümanların Mescid-i Aksa'ya önceki yıllarda olduğu gibi aynı sayıda girmelerine izin verileceği belirtildi.

aksa.jpg
İsrail'in tüm engellemelerine rağmen Mescid-i Aksa'da kalabalık cemaatle namazlar kılınıyor

Açıklamada, "Her hafta güvenlik ve emniyet açısından bir durum değerlendirmesi yapılacak ve buna göre bir karar verilecektir" ifadesi kullanılmıştı.

Polisin yaptığı açıklamada, işgal altındaki Batı Şeria'dan Mescid-i Aksa'ya gelen Filistinlilerin bazı kısıtlamalarla karşılaşmasının beklendiği belirtildi.

Hükümet sözcülerinden Ofir Gendelman, "güvenlik nedeniyle" sadece 55 yaş ve üzeri erkeklerin ve 50 yaş üzeri kadınların cami yerleşkesine girmesine izin verileceğini söyledi.

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir kısa bir süre önce Batı Şeria'da yaşayan Filistinlilere yönelik daha sıkı kısıtlamalar getirilmesi çağrısında bulunmuş ve Ramazan ayında namaz kılmak için Kudüs'e girişlerine "izin verilmemesi" gerektiğini söylemişti.

Mescid-i Aksa İslam'ın en kutsal mekanlarından biri ve yönetimi teknik olarak Ürdün'ün yetkisinde olmasına rağmen İsrail Aksa'nın içinde ve çevresinde kısıtlamalar uyguluyor.

Alanda ibadet eden Müslümanlarla İsrail güvenlik güçleri arasında sık sık çatışmalar yaşanıyor.

Bu yıl Ramazan, İsrail'in Gazze Şeridi’ne yönelik düzenlediği saldırılar ve binlerce sivilin ölümüne neden olduğu sıcak bir döneme denk geliyor.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre 7 Ekim’den bu yana İsrail’in gerçekleştirdiği saldırılarda yarısından fazlası kadın ve çocuk olmak üzere 31.000’den fazla kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.