İsrail: Sağcı partiler koalisyonu yıkmaya çalışıyor

İsrail: Sağcı partiler koalisyonu yıkmaya çalışıyor

İsrail'de solcu Meretz Partisi Milletvekili Mossi Raz, koalisyondaki sağcı partileri hükümeti yıkmaya çalışmakla suçladı.

İsrail'de solcu Meretz Partisi Milletvekili Mossi Raz, koalisyondaki sağcı milletvekillerinin üniversite kampüslerinde Filistin bayrağı açılmasını yasaklayan bir yasa tasarısı çıkarma girişimlerinin, yalnızca hükümeti düşürme amacı taşıdığını söyledi.

Raz'a ait bir ses kaydında ortaya çıkan ifadelerde, devlet tarafından finanse edilen üniversitelerin kampüslerinde Filistin bayraklarının açılmasını yasaklamak için yasa tasarısı çıkarma girişimlerinde bulunan koalisyondaki sağ kanadın yalnızca hükümetin sonunu getirmeye çalıştığı belirtildi.

Raz'ın ses kaydında şöyle dediği kaydedildi: "Bence hükümeti devirmek için yasa tasarısını çıkartmaya çalışıyorlar. Bu durum İsrail devletinin Yahudi ve demokrat kimliğiyle çelişiyor."

Koalisyon içerisindeki solcu ve Arap milletvekillerinin bu yasa tasarısını reddetmesi bekleniyor.

Geçtiğimiz günlerde yüzlerce Filistinli öğrenci Nekbe gününü anma dolayısıyla Ben-Gurion Üniversitesi'nde Filistin bayrakları açmıştı. Bunun üzerine koalisyondaki sağcı milletvekilleri üniversite kampüslerinde Filistin bayrağı açılmasını yasaklamak için yasa tasarısı çıkarma teklifinde bulunmuştu.

İsrail'in 'kırılgan' koalisyon hükümeti

İsrail'de 8 partili koalisyon birçok açıdan oldukça kırılgan bulunuyor. 120 sandalyeli Knesset'te hükümet 59 sandalyeye sahip.

Birçok seçim ve sancılı görüşme sonrasında kurulan hükümetin dağılmasının, İsrail'i yeni bir siyasi krize sokacağı düşünülüyor.

Koalisyonu oluşturan partiler şu şekilde:

- Yesh Atid (Merkez, Liberalizm, Liberal Siyonizm): 17 sandalye, 7 bakan, 2 bakan yardımcısı

- Mavi-Beyaz ittifakı (Merkez, Sosyal Liberalizm, Siyonizm): 8 sandalye, 4 bakan, 1 bakan yardımcısı

- Yamina (Sağ ve Sol unsurlar, Dini Siyonizm, Ulusal Muhafazakarlık, Siyonizm, Ekonomik Liberalizm): 7 sandalye (bir vekil hükümeti desteklemedi), 3 bakan, 1 bakan yardımcısı

- İşçi Partisi (Merkez Sol, Sosyal demokrasi, İşçi Siyonizmi): 7 sandalye, 3 bakan

- İsrail Evimiz (Sağ, Ulusalcılık, Revizyonist Siyonizm): 6 sandalye (bir vekil hükümeti desteklemedi), 4 bakan

- Yeni Umut (Merkez Sağ, Sağ, Ulusal Liberalizm, Siyonizm): 6 sandalye, 4 bakan

- Meretz (Sol, Sosyal Demokrasi, İşçi Siyonizmi): 5 sandalye (bir vekil hükümeti desteklemedi), 3 bakan, 1 bakan yardımcısı

- Ortak Arap Listesi (Muhafazkarlık, İslamcı Demokrasi, Arap hakları): 4 sandalye, bakan yok, 1 bakan yardımcısı

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.