İsrail, stratejik önemdeki adaların Suudi Arabistan'a devrine onay verdi

İsrail, stratejik önemdeki adaların Suudi Arabistan'a devrine onay verdi

İsrail, Suudi Arabistan ve Mısır arasında Kızıldeniz'deki iki stratejik adaya dair süren görüşmelerde bazı anlaşmalara varıldı.

İsrail, Suudi Arabistan ve Mısır arasında Kızıldeniz'deki iki stratejik adalara dair süren görüşmelerde bazı anlaşmalara varıldı.

Jeruselam Post'un haberine göre İsrail'in anlaşma sonucunda, Mısır'ın kontrolünde bulunan Tiran ve Sanafir adalarının kontrolünün Suudi Arabistan'a devretmesine izin vereceği bildirildi.

Bunun karşılığında Suudi Arabistan, İsrail merkezli havayolu şirketlerinin kendi hava sahası üzerinde uçuş yapmasına izin verecek.

Bundan önce İsrail havayolu şirketleri Suudi Arabistan üzerinden Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'e uçuş sağlayabiliyordu.

ABD Başkanı Joe Biden'ın bu ay içerisinde gerçekleştireceği İsrail ve Suudi Arabistan ziyaretinde söz konusu anlaşmayı duyurması bekleniyor.

Tiran ve Sanafir adaları

Söz konusu iki ada 1950 yılında Suudi Arabistan tarafından Mısır'a verilmişti. Ürdün'deki Akabe ve İsrail'deki Eliat limanlarına geçişin sağlandığı Tiran ve Sanafir adaları, eski Mısır Cumhurbaşkanı Cemal Abdünnasır'ın 1967 yılındaki Altı Gün Savaşı'na sebebiyet veren bölgeyi geçişlere kapatması hareketi sonucu İsrail tarafından işgal edilmişti.

1979 yılına gelindiğinde Mısır ve İsrail arasında adaların askerden arındırılması ve Kızıldeniz'de stratejik geçişlere ev sahipliği yapan iki adanın güvenliğinin sağlanması için bölgede uluslararası gözlem gücü kurulması kararlaştırılmıştı.

Riyad, adaların askerden arındırılmasını ve gemilere seyrüsefer özgürlüğü verilmesini destekliyor fakat bölgede uluslararası bir gözlem gücünün bulunması konusuna sıcak yanaşmıyor. İsrail tarafıysa uluslararası gözlem gücünün varlığının sona erdirilmesi hususuna olumlu baktığı ancak yine de bölge üzerinde bir güvenlik mekanizmasının kurulmasını istiyor.

Sisi rejiminin de adaların Suudi Arabistan'a devri karşılığında ABD'den ekonomik ve askeri yardım alacağı ifade ediliyor.

ABD'nin İsrail, Mısır ve Suudi Arabistan görüşmelerine arabuluculuk yapmasının yanı sıra Washington yönetiminin, İsrail'in Arap ülkeleriyle ilişkilerini normalleştirmesi konusunda Suudi Arabistan'a önemli bir rol biçtiği biliniyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.