İsrail tarafından Suriye'de öldürülen İranlı general Muhammed Rıza Zahidi kimdir?

İsrail tarafından Suriye'de öldürülen İranlı general Muhammed Rıza Zahidi kimdir?

Zahidi, Kasım Süleymani'nin 2020 yılında bir ABD insansız hava aracı saldırısında ölmesinden bu yana öldürülen en yüksek rütbeli İranlı askeri komutan oldu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun üst düzey komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi, Suriye'de İsrail tarafından öldürüldü.

Zahidi, İsrail savaş uçaklarının Pazartesi günü Şam'daki İran konsolosluğuna çok sayıda füze atarak konsolosluğu yerle bir etmesi sonucu aralarında bir başka İranlı generalin de bulunduğu altı kişiyle birlikte öldü.

İran lideri Ali Hamaney, Tahran'ın İsrail'i Gazze savaşı sürerken diplomatik misyona gündüz vakti düzenlediği bu saldırıdan dolayı "pişman edeceğini" ileri sürdü.

Askeri bir kariyer

Zahidi 2 Kasım 1960'ta İran'ın orta kesimindeki İsfahan'da doğdu.

İran'ın 1979 devriminden iki yıl sonra, 19 yaşındayken Devrim Muhafızları Ordusu'na katıldı. Kısa bir süre sonra Saddam Hüseyin liderliğindeki komşu Irak'ın işgaliyle İran sekiz yıl boyunca sürecek bir savaşın içine girdi.

Zahidi rütbelerini yükselterek 1983'ten 1986'ya kadar birçok büyük operasyonda düşman hatlarını yarmak için kullanılan Devrim Muhafızları kara kuvvetlerinin önemli bir tugayının komutasını üstlendi.

Daha sonra savaş sırasında İran kara kuvvetlerinin bir diğer önemli parçası olan 14. İmam Hüseyin Tümeni'nin komutanlığına terfi etti. Bu tümen çeşitli kilit operasyonlara katılmaya devam etti. Zahidi bu görevi savaşın sona ermesinden birkaç yıl sonra, 1991 yılına kadar sürdürdü.

Zahidi'nin İran'ın askeri kademelerindeki bir sonraki yükselişi 2005 yılında kısa bir süre Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı olmasıyla gerçekleşti. Aynı yıl Devrim Muhafızları kara kuvvetleri komutanlığına getirildi ve bu görevi üç yıl boyunca sürdürdü.

Bu süre zarfında, ağırlıklı olarak başkent Tahran'da güvenliği sağlamakla görevli olan askeri merkezin başında da bir yıl geçirdi.

Tuğgeneral 2016'dan 2019'a kadar Devrim Muhafızları'nın operasyonlardan sorumlu yardımcısı olarak da görev yaptı.

İran'ın bölgesel nüfuzunun bir figürü

Zahidi bilindiği kadarıyla 2008 yılından itibaren İran Devrim Muhafızları'nın dış operasyonlar kolu olan Kudüs Gücü'ne komutan olarak katılarak İran'ın bölgedeki etkinliğini arttırmak için yoğun bir şekilde çalıştı.

İslam devriminden bu yana geçen on yıllar içinde İran'ın siyasi, dini ve askeri nüfuzunun geliştiği iki ülke olan Suriye ve Lübnan'daki operasyonları yönetti.

Bu görevi sırasında, Suriye on yıldan fazladır devam eden ve Esed’i parçalanmış bir ülkede iktidarda bırakan bir savaşın içine sürüklenirken, İran'ın Esed rejimine verdiği desteği kolaylaştıran en önemli isimlerden biriydi.

Zahidi, Ocak 2020'de ABD tarafından Irak'ta bir insansız hava aracı saldırısında öldürülen Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani'den bu yana öldürülen en yüksek rütbeli İranlı askeri komutan oldu.

Bölgedeki ABD ve İsrail karşıtı silahlı ve siyasi gruplardan oluşan "direniş ekseninin" baş mimarı olan Süleymani, Filistin, Irak, Lübnan, Suriye ve Yemen'deki gruplara siyasi ve askeri destek sağlamak ve İran etkisini yaymak için çalışıyordu.

Pazartesi günü gerçekleştirilen hava saldırıları, İsrail'in Suriye'deki İranlı komutanları hedef alan ve giderek tırmanan saldırılarının sonuncusu.

Aralık ayı sonunda düzenlenen bir başka saldırıda üst düzey komutan Seyyid Razi Musavi öldürülmüştü.

Uzun zamandır İsrail'in hedefiydi

İran'ın Orta Doğu'daki çıkarlarının önemli bir temsilcisi olan Zahidi, İsrail istihbaratı tarafından yıllarca izlendi.

İsrail medyası pek çok kez Zahidi'nin ismini verdi ve fotoğraflarını yayınladı. Zahidi, İsrail'in aradığı en üst düzey Devrim Muhafızları Kudüs Gücü yetkililerinden biriydi.

Zahidi'nin yardımcısı Tuğgeneral Muhammed Hadi Hacı Rahimi de aynı saldırıda öldürüldü.

Suikastın ardından İran medyası tarafından yayınlanan Zahidi'nin görüntüleri, onu bölgedeki diğer üst düzey İran yanlısı isimlerle birlikte gösteriyor.

Tarihsiz ama on yıllar öncesine ait bir görselde Süleymani'nin yanında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İsrail'in suikast sonucu öldürdüğü eski ikinci komutan İmad Muğniye gibi Hizbullah'ın önde gelen isimleriyle birlikte görülüyor.

za.webp
Sağ baştan: İmad Muğniye, Muhammed Rıza Zahidi, Kasım Süleymani ve Hasan Nasrallah

1980-1988 İran-Irak Savaşı dönemine ait olduğu anlaşılan bir başka görüntüde ise Hamaney'e yakın bir şekilde görülüyor.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum