İsrail Türkiye'den tarım ithalatını dondurdu

İsrail Türkiye'den tarım ithalatını dondurdu

İsrail Tarım Bakanı Uri Ariel, Türkiye'den tarım ürünleri ithalatını dondurduğunu açıkladı.

İsrail Tarım Bakanı Uri Ariel, Türkiye'den tarım ürünleri ithalatını dondurduğunu açıkladı.

Kararını Twitter'dan duyuran Ariel, "İki yüzlü bir şekilde İsrail'e ahlak dersi vermeye çalışan bir ülkeye destek olmayacağız" ifadelerini kullandı.

Fakıbaba'dan İsrail Tarım Bakanı Ariel'e yanıt

İsrail'in, Türkiye'den tarım ithalatını durdurma kararına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'dan yanıt geldi.

Fakıbaba, "Filistin halkına zulmetmeyi politika edinmiş ve bu konuda her türlü pervasızlığı sergileyebilecek bir devletin bakanının, Türkiye'yi, tarım konusu üzerinden tehdit etmeye kalkışması kabul edilebilir bir şey değildir." dedi.

Ariel'in açıklamasının ve akabinde sarf ettiği sözlerin talihsiz  olmasının yanında tehditkar ifadeler içerdiğine dikkati çeken Fakıbaba, "Bu  yönüyle de kınanmayı hak ediyor." diye konuştu.

İsrail ile Türkiye arasındaki ithalat-ihracat rakamları

Türkiye'nin İsrail'e genel ihracatı geçen yıl itibarıyla 3,4 milyar  dolar, ithalatı ise 1,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. İki ülke arasındaki  genel dış ticaret hacmi ise geçen yıl 4,9 milyar dolar oldu. Türkiye'nin bütün  ülkelere toplam ihracatına bakıldığında İsrail'e yapılan ihracat yüzde 2,2  seviyesinde bulunuyor.

Tarımsal ticarette de net ihracatçı konumunda olan Türkiye'nin  İsrail'e tarımsal ihracatı geçen sene 270 milyon dolar olarak kayıtlara geçerken,  tarımsal ürün ithalatı 38 milyon dolar düzeyinde kaldı. Toplam tarımsal ticaret  hacmi de 308 milyon dolar seviyesinde kaydedilirken Türkiye'nin tarımsal  ihracatında İsrail'in payı yüzde 1,6 oldu.

Türkiye, İsrail'e en çok sigara, su, domates, sakız, yumuşak şeker, gofret, buğday unu, bazı ekmek çeşitleri, ayçiçeği tohumu yağı, çikolata ve kakao  içeren gıdalarla kabuksuz fındık ihraç ediyor.

İsrail ise Türkiye'ye sebze tohumları, hurma, turunçgil suyu, meyan  balı ve özü, fruktoz, çeşni ve lezzet verici karışımlar, kabuksuz badem, hazır  hayvan yemleri gibi tarımsal ürünler satıyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.