İsrail, Türkiye'ye yeni maslahatgüzar atadı: Joel Lion Ankara'da
İsrail Dışişleri Bakanlığı, Ankara'daki büyükelçiliğin güvenlik gerekçesiyle fiilen kapalı olduğu bir dönemde Joel Lion'u Türkiye'ye maslahatgüzar olarak atadı.
İsrail Dışişleri Bakanlığı, Ankara'daki büyükelçiliğin güvenlik gerekçesiyle faaliyetlerinin büyük ölçüde askıya alınmış olmasına rağmen Türkiye'ye yeni maslahatgüzar olarak Joel Lion'u atadı.
Lion, çarşamba günü Ankara'da Türk Dışişleri Bakanlığı'na güven mektubunu sundu.
İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından maslahatgüzar olarak görevlendirilen Joel Lion, çarşamba günü Ankara'ya gelerek Türk Dışişleri Bakanlığı'na güven mektubunu sundu.
Lion, Nisan 2025'e kadar İsrail'in Moldova'daki ilk yerleşik büyükelçisi olarak görev yapmış, Ağustos 2026'ya kadar ise Ermenistan'da yerleşik olmayan büyükelçi olarak görevini sürdürmüştü.
Atama, İsrail'in Türkiye Büyükelçisi Irit Lillian'ın bu yıl emekliye ayrılmasının ardından geldi. Lillian'ın görevden ayrılmasıyla Ankara'daki büyükelçilik makamı boş kalmıştı.
İsrail: Büyükelçiliğin kapalı olması siyasi değil, güvenlik gerekçeli
İsrailli bir yetkili, Middle East Eye'a yaptığı açıklamada Ankara'daki büyükelçiliğin durumunun siyasi değil, tamamen güvenlik kaynaklı olduğunu söyledi.
Yetkili, büyükelçiliğin resmi olarak kapatılmadığını, yerel personelin Türkiye'deki faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti.
İsrailli yetkili, "Her iki taraf da güvenlik sorunları nedeniyle büyükelçiliğin kapalı kalması gerektiği konusunda hemfikir" ifadelerini kullandı.
Lion'un Ankara ziyareti, İsrail'in 2023'ün sonlarında Ankara ve İstanbul'daki personelini çekmesinden bu yana İsrail'den üst düzey bir yetkilinin Türkiye'ye gerçekleştirdiği ilk ziyaret oldu.
7 Ekim sonrası ilişkiler gerildi
İsrail ve Türkiye, 2022-2023 döneminde yaşanan kısa süreli yakınlaşmanın ardından 7 Ekim 2023'te Hamas öncülüğündeki saldırı ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle yeniden karşı karşıya geldi.
Ankara, başlangıçta İsrail'in askeri operasyonlarını kınarken, ilerleyen süreçte Gazze'deki savaşı "soykırım" olarak nitelendirdi. Türkiye ayrıca 2024 yılında İsrail'le ticarete yönelik yaptırımlar uygulamaya başladı.
İki ülke arasındaki gerilim bu yıl Suriye konusunda da askeri boyuta taşındı.
İsrail geçen ay Suriye'nin kuzeyindeki Ebu Zuhur askeri hava üssünü hedef aldı. Türkiye sınırına yaklaşık 70 kilometre mesafedeki üsse yönelik saldırının ardından İsrail, Türkiye'nin bölgeye hava savunma sistemleri konuşlandırmaya hazırlandığını ve bu sistemlerin İsrail'in hava operasyonlarını yürütme kabiliyetini kısıtlayabileceğini öne sürdü.
İsrail'de seçim sonrası yeni dönem ihtimali
Ankara, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ekim ayında yapılması beklenen genel seçimlerde yenilgiye uğramasının Türkiye-İsrail diyaloğunun yeniden başlamasının önünü açabileceğini değerlendiriyor.
Ancak İsrailli yetkili, Netanyahu hükümetinin farklı siyasi partilerle yeni bir koalisyon kurarak iktidarda kalabileceğini savundu.
Yetkiliye göre böyle bir değişiklik, İsrail'in bölge politikasında daha kapsamlı değişikliklere de yol açabilir.
İsrailli yetkili ayrıca iki ülke arasındaki ilişkilerdeki en büyük sorunun Türkiye medyasında İsrail'e yönelik "kışkırtıcı söylemler" olduğunu ileri sürdü.
Kaynak: Mepa News, Middle East Eye
