İsrail Ürdün'ün 'sessizliğini' satın alacak

İsrail Ürdün'ün 'sessizliğini' satın alacak

İsrail'in su satışı karşılığında Ürdün'den Gazze'de yaşananlara ilişkin eleştirilerini azaltmasını talep ettiği bildirildi.

İsrail Gazze Şeridi'nde katliama devam ederken bölge ülkelerinin sessizliğini satın almak için girişimlerini de sürdürüyor.

Ürdün'e su satışı yapan İsrail'in bunun karşılığında bu ülkeden Gazze'de yaşananlara ilişkin eleştirilerini azaltmasını talep ettiği bildirildi. İsrail'e elektrik enerjisi satan Ürdün bunun karşılığında su satın almak için anlaşmaya varmıştı.

Ürdün geçtiğimiz günlerde İsrail'den enerji karşılığı su anlaşmasını bir yıl daha uzatmasını talep etti.

İsrailli yayın kuruluşu Kan'ın haberine göre İsrail, Gazze'deki savaş nedeniyle yaşanan mevcut gerilim dolayısıyla bu talebe henüz olumlu yanıt vermedi.

Haberde İsrail Enerji Bakanlığı'nın, Amman'ın Gazze'deki savaş nedeniyle İsrail'i defalarca kınaması üzerine anlaşmayı uzatmamayı düşündüğü bildirildi.

Buna göre İsrail, anlaşmanın uzatılması karşılığında Ürdün'den İsrail'e yönelik eleştirilerini ve Ürdünlü yetkililerin İsrail'e karşı söylemlerini azaltmasını istiyor.

Kan'ın haberinde ayrıca "İsrail'in iki ülke arasındaki ilişkilerin eski haline dönmesinin ve iki ülkenin büyükelçilerinin Amman ve Tel Aviv'e geri dönmesinin önemini vurgulayan bir mesaj iletti" ifadelerine yer verildi.

Su konusunda sorun yaşayan Ürdün uzun süredir su ihtiyacını İsrail'den karşılıyor.

İki ülke arasında 1994 yılında imzalanan barış anlaşması uyarınca İsrail Ürdün'e metreküpü üç centten yılda 55 milyon metreküp su satıyordu. Bu miktar 2010 yılında metreküpü 40 centten 10 milyon metreküp daha artırılmıştı.

1994 yılında imzalanan barış anlaşması paralelinde imzalanan Temmuz 2021 anlaşmasına göre Ürdün'ün İsrail'e ihraç edilmek üzere 600 megavatlık güneş enerjisi kapasitesi inşa etmesi gerekiyordu. Buna karşılık İsrail de su sıkıntısı çeken Ürdün'e 200 milyon metreküp tuzdan arındırılmış su sağlayacaktı.

Ancak Kasım 2023'te Ürdün Dışişleri Bakanı, İsrail'in Gazze'deki "barbarlığı" nedeniyle ülkesinin anlaşmayı onaylamayacağını söylemiş, bunun üzerine anlaşma duraklamıştı.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum