İsrail ve Mısır arasında Refah Sınır Kapısı anlaşmazlığı

İsrail ve Mısır arasında Refah Sınır Kapısı anlaşmazlığı

İsrail işgal güçleri Mayıs 2024'te ele geçirdikleri Refah sınır kapısını o tarihten bu yana kapalı tutuyor.

İsrail Yayın Kurumu (IBC) Perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail ve Mısır'ın Pazar günü her iki yönde de açılması beklenen Refah sınır kapısından giriş ve çıkış yapacak kişi sayısı konusunda anlaşmazlık yaşadığını duyurdu.

Yayın kuruluşu, Kahire'nin geçişten günlük çıkış ve giriş sayısının eşit olmasında ısrar ettiğini, İsrail'in ise çıkış sayısının giriş sayısından daha fazla olmasını, günde yaklaşık 150 çıkışa karşılık 50 giriş olmasını istediğini söyledi.

Refah sınır kapısı, Gazze Şeridi'nin dünyaya açılan tek kapısı olarak nitelendiriliyor. Kapı, insani yardımların Filistin bölgesine hızlı bir şekilde ulaştırılması için hayati önemde.

İsrail işgal güçleri Mayıs 2024'te ele geçirdikleri sınır kapısını o tarihten bu yana kapalı tutuyor.

19 Ocak 2025'te İsrail ve Hamas arasında yürürlüğe giren kısa süreli ateşkes sırasında kısa süreliğine yeniden açılan sınır kapısından, başlangıçta Gazze'den çıkma izni olan kişilerin, daha sonra da kamyonların çıkışına izin verilmişti.

İsrail, Refah geçişini “kapsamlı bir İsrail güvenlik mekanizması” ile sadece yayalar için yeniden açacağını duyurmuştu.

Kaynak: Mepa News

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.