İsrail ve Ürdün arasındaki kriz ne durumda?

İsrail ve Ürdün arasındaki kriz ne durumda?

Netanyahu döneminde soğuyan İsrail-Ürdün ilişkilerinin beklentilerin aksine Benett döneminde de ısınmadığı gözlemleniyor.

Netanyahu döneminde bozulan İsrail-Ürdün ilişkilerinin Benett döneminde de düzelmemesi dikkat çekiyor.

1994'te İsrail'i tanıyan Ürdün bu alanda Mısır'ın ardından ikinci Arap devleti olmuştu. 90'lı yıllarda İsrail ve Ürdün ilişkilerinde hızlı bir gelişme kaydedilmişti.

Aynı dönemde Ürdün ülke içinde İsrail'e saldırıları teşvik eden isimleri terörizm suçlamasıyla tutuklamaktaydı.

İsrail, Ürdün ile ilişkilere dikkat ediyor

Netanyahu öncesinde İsrail hükümetlerinin Ürdün ile ortak çalışmaya dikkat ettiği gözlemlenmekteydi. Fakat Netanyahu bu politikayı terk etti. 2014'te sınırda Ürdünlü bir hakimin İsrail askerlerince öldürülmesi, 2017'de Amman'daki İsrail elçiliğinin korumalarının 2 Ürdünlü protestocuyu öldürmesi ilişkileri gerginleştirdi.

Diğer taraftan bazı Arap rejimlerinin kendisini tanımasıyla İsrail bu ligde sadece Mısır ve Ürdün ile ilişki kurabilmekten kurtulmuş oldu ve Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkileri diğerlerine önceledi.

Ürdün veliaht prensinin Mescidi Aksa'yı ziyaret talebinin Netanyahu tarafından engellenmesine Ürdün, İsrail-Birleşik Arap Emirlikleri uçuşlarına hava sahasını kapatarak karşılık vermişti.

Netanyahu hükümetinin sona ermesiyle İsrail'in Ürdün ile ilişkileri yeniden geliştireceği tahminleri yapılıyordu. Fakat İsrail'in Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkileri geliştirmeye önem verip Ürdün ile ilişkileri düzeltmeyi gündemine almadığı gözlemleniyor.

Nüfusunda Filistinlilerin büyük ağırlığı olan, tarihi Filistin topraklarının en büyük sınır komşusu olan Ürdün'de son dönemde İsrail saldırılarına halkın daha tepkili olduğu gözlemleniyor.

İsrail ile ilişkileri soğuyan Ürdün yönetimi, halkının yoğun katılımlı İsrail'i protesto gösterilerine daha çok izin veriyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.