İsrail yönetimi El Meyadin'i yasakladı, El Cezire konusunda sessiz kaldı

İsrail yönetimi El Meyadin'i yasakladı, El Cezire konusunda sessiz kaldı

İsrail hükümeti Ekim ayı ortasında "ulusal çıkarlarına" tehdit olarak gördüğü yabancı medyayı geçici olarak kapatmaya izin veren savaş dönemi düzenlemelerini kabul etmişti.

İsrail, Lübnan merkezli medya kuruluşu El Meyadin'i yasaklarken El Cezire'nin yerel bürosunu kapatmayacağını açıkladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun güvenlik kabinesinden Pazartesi günü yapılan açıklamada, Lübnan merkezli olan ve İran yanlısı bir yayın politikası güden El Meyadin kanalının yayınlarının ve internet sitesinin engellenmesi kararının onaylandığı belirtildi.

Daha önce El Cezire'nin İsrail’deki yayınlarının sonlandırışması iddiaları gündeme gelmesine karşın kabinenin açıklamasında Katar merkezli yayın kuruluşundan söz edilmedi.

Kabine açıklamasında El Meyadin'in “-İsrail'in- güvenlik çıkarlarına zarar verme ve düşmanın amaçlarına hizmet etme yönündeki çabaları" nedeniyle kapatılacağı ifade edildi.

El Cezire'nin İsrail güvenlik kabinesinin kararına neden dahil edilmediği sorusuna İletişim Bakanlığı sözcüsü şu yanıtı verdi "Güvenlik kabinesi bu konuyu görüşmedi."

İsrail hükümeti Ekim ayı ortasında "ulusal çıkarlarına" tehdit olarak gördüğü yabancı medyayı geçici olarak kapatmaya izin veren savaş dönemi düzenlemelerini kabul etmişti.

İsrail İletişim Bakanı Şlomo Karhi o dönemde bu tedbirlerin, devam eden İsrail saldırıları sırasında Gazze'den canlı yayın yapan birkaç uluslararası medya kuruluşundan biri olan Katar'a ait El Cezire'ye karşı kullanılmasını umduğunu söylemişti.

Bakan El Cezire'yi "Hamas yanlısı olmakla" ve "İsrail'e karşı kışkırtıcılık yapmakla" itham etmişti.

Basın özgürlüğü örgütleri El Cezire ve diğer medya kuruluşlarının kapatılmasına yönelik çağrıları kınamışlardı.

Gazetecileri Koruma Komitesi'nden Şerif Mansur, "İsrailli yetkililerin, 'ulusal morali zedelemek' gibi belirsiz suçlamalarla, devam etmekte olan Filistin-İsrail çatışmasına ilişkin medya haberlerini sansürleme tehditlerinden derin endişe duyuyoruz" dedi.

Mansur, "Gazetecileri Koruma Komitesi, İsrail'i El Cezire'yi yasaklamamaya ve gazetecilerin işlerini yapmalarına izin vermeye çağırıyor" ifadelerini kullandı.

Denge hamlesi

İsrail güvenlik kabinesinin El Cezire’yi yasaklamama kararı, Gazze'de halen esir tutulan 220 kadar rehinenin serbest bırakılması için Hamas'la müzakerelere yardımcı olmasına bel bağladığı Doha ile arasındaki karmaşık dengeyi yansıtıyor.

İsrail medyası Netanyahu hükümetinden ismi açıklanmayan yetkililerin El Cezire'yi kısıtlamak için "doğru zaman olmadığını" söylediklerini aktardı.

Ancak Dışişleri Bakanı Eli Cohen gibi diğer üst düzey yetkililer kanala yönelik baskıyı sürdürmeye açıkça devam ediyorlar.

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze'de ofisleri bulunan El Cezire'ye sık sık sert tepki gösteriyor.

Mayıs 2022'de İsrail güçleri kıdemli El Cezire muhabiri Şirin Ebu Akle'yi Batı Şeria'nın Cenin kentindeki bir İsrail baskınını takip ederken vurarak öldürdü.

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan bir rapor, İsrail güçlerinin bu cinayette "haklı bir gerekçe olmaksızın ölümcül güç" kullandığı ve gazetecinin "yaşam hakkını" ihlal ettiği sonucuna vardı.

Gazze'deki savaşın ortasında, kanalın birçok gazetecisi ve aile üyeleri İsrail'in bombardımanı altında hayatını kaybetti.

25 Ekim'de düzenlenen bir hava saldırısında Gazze Büro Şefi Vail Dehduh'un ailesi, eşi, oğlu, kızı, torunu ve en az sekiz akrabası hayatını kaybetmişti.

El Meyadin üzerindeki kısıtlamalar

Bir bakanlık sözcüsü, İsrail güvenlik kabinesinin kararının ardından El Meyadin web sitelerinin engellenmesi ve kanala ait ekipmanlara el konulması önerisi üzerine İsrail İletişim Bakanı Karhi'nin polisle birlikte çalışmakta olduğunu söyledi.

Sözcü, bakanın ayrıca İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'daki askeri komutanından El Meyadin ofislerini kapatmasını istediğini söyledi.

El Meyadin konuyla ilgili yorum yapmadı.

İsrail ve Lübnan arasında yıllardır süren bir savaş olmasına ve Lübnanlı Şii grup Hizbullah'ın Gazze'deki Filistinlilerin safında çatışmalara katılmasına rağmen El Meyadin İsrail topraklarından yayın yapmaktaydı.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.