İsrail'de eşcinsellerin çocuk sahibi olmasına izin çıktı: "İlahi bir ceza"

İsrail'de eşcinsellerin çocuk sahibi olmasına izin çıktı: "İlahi bir ceza"

İsrail'de eşcinsel çiftlerin çocuk sahibi olması için taşıyıcı annelik serbest bırakıldı. Dindar Yahudiler karara büyük tepki gösterdi. İsrail Yahudilerinin yükselen dindar-seküler gerilimi ne durumda?

İsrail Yüksek Mahkemesi eşçinsel çiftlerin çocuk sahibi olabilmesini sağlamaya yönelik taşıyıcı anneliği serbest bıraktı. Bu karar ülkedeki dindar Yahudilerin büyük tepkisine neden oldu.

İsrail Sağlık Bakanı Nitzan Horowitz, eşcinsel çiftlerin gelecek haftadan itibaren İsrail´de taşıyıcı anneler aracılığıyla çocuk sahibi olabileceklerini açıkladı. Bu sistemle eşcinsel çiftlerdeki erkeklerden birinin spermiyle taşıyıcı annenin yumurtası çiftleştirilecek ve taşıyıcı annenin doğuracağı çok eşcinsel erkek çifte verilecek.

"İlahi bir ceza"

Bu karar Haredimler başta olmak üzere ülkedeki dindar Yahudilerin büyük tepkisine neden oldu. Dindar Yahudiler eşcinselliğin yayılması ve yasallaştırılması nedeniyle İsrail'in başına ilahi bir ceza gelebileceği uyarısında bulunuyorlar.

2016'da İsrail'de yapılan bir araştırmaya göre ülke nüfusunun % 38'i Hiloni (seküler Yahudi), % 23'ü Masorti (seküler ve dindar arası Yahudi), % 10'u Dati (dindar Yahudi), % 8'i Haredi (ultra-dindar Yahudi), % 16'sı Müslüman ve % 2'si Hristiyanlardan oluşuyor. 

Yahudilerde sayıca Hiloni ve Masortiler fazla olsa da doğum oranlarının yüksekliği nedeniyle Dati ve özellikle Haredilerin nüfusa oranı git gide artıyor. Hilonilerin yoğunlaştığı İsrail'in en büyük şehri Tel Aviv, aynı zamanda dünyanın en önemli eşcinsel merkezlerinden biri sayılıyor. Dindar Yahudiler ise bunu "büyük bir utanç ve muhtemel bir ilahi ceza" sebebi olarak görüyorlar.

İsrail nüfusunun çoğunluğunu oluşturdukları için Hiloni ve Masortilerin taleplerini önceleyen İsrail yönetimi eşcinsellik ve diğer konularda dindar Yahudilerden son yıllarda büyük tepki görüyor. Son yıllarda İsrailli Yahudiler arasında dindarlık ve sekülerlik tartışmaları endeksli görülmemiş bir iç gerginliğin yükselişte olduğu gözlemleniyor.

Son yıllarda Hiloni ve Masortilerden kopup Dati ve Haredilere katılım gözlemlenmezken tersine bir işleyişin göze çarpması İsrailli Yahudilerde sekülerleşme eğiliminin artışı olarak yorumlanıyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.