İsrail'de muhalif partiler anlaştı: Netanyahu hükümeti sona mı eriyor?

İsrail'de muhalif partiler anlaştı: Netanyahu hükümeti sona mı eriyor?

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu'ya muhalif partilerin koalisyon konusunda anlaşmaya çok yakın oldukları bildiriliyor.

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu'ya muhalif partilerin koalisyon konusunda anlaşmaya çok yakın oldukları bildiriliyor.

Dün gece saatlerinde, Yari Lapid'in Yesh Atid partisi, Avigdor Lieberman'ın Yisrael Beiteinu partisi ile koalisyon kurulması konusunda anlaşmaya vardı. Lapid, Lieberman'a Maliye Bakanlığı görevini vaat ederken, partisine de birçok alanda yetkiler verileceğini duyurdu. Bu yetkilerin din, devlet ve inşa faaliyetleri alanında olduğu öğrenildi.

Lapid'in Yesh Atid partisi, şimdiye kadar Netanyahu muhalifi olan tüm partilerle anlaşmaya varmış durumda. Geriye yalnızca iki parti kaldı. Bunlar Naftali Bennett'in Yamina partisi ile Gideon Sa'ar'ın Yeni Umut partisi.

Lapid, hükümet taslağını tamamen hazırladıktan sonra Bennett'e sunacak. Sa'ar'ın hükümet taslağını Bennett'in kabul etmesi halinde hükümete katılacağı, bu sebeple düğümün Naftali Bennett'in Yamina partisi ile çözüleceği düşünülüyor.

Muhalifler hükümeti kurabilirse, 2009 yılından bu yana Başbakan olan Netanyahu'nun görevi 11 yıl sonra sona ermiş olacak.

İsrail'de kim kimi destekliyor?

İsrail'de seçimlerin ardından toplam 13 parti ve liste meclise girmeye hak kazandı. Bu partilerin koltuk sayıları ve destekledikleri isimler ise şu şekilde:

PartiLider

Desteklenen

İsim

Sandalye

Sayısı

LikudBinyamin NetanyahuNetanyahu30
Yesh AtidYair LapidLapid17
ShasAryeh DeriNetanyahu9
Mavi-BeyazBenny GantzLapid8
YaminaNaftali BennettBennett7
İşçi PartisiMerav MichaelliLapid7
BTYMoshe GafniNetanyahu7
Yisrael BeiteinuAvigdor LiebermanLapid7
Dindar SiyonistBezalel SmotrichNetanyahu6
Ortak ListeEymen AvdeHiç kimse6
Yeni UmutGideon Sa'arHiç kimse6
MeretzNitzan HorowitzLapid6
Birleşik Arap ListesiMansur AbbasHiç kimse4

Hükümet krizinin yaşandığı İsrail'de son iki yılda dört ayrı seçime gidildi ancak kriz çözülemedi.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.