İsrail'de muhalifler Netanyahu'suz hükümeti resmen açıkladı

İsrail'de muhalifler Netanyahu'suz hükümeti resmen açıkladı

İsrail'de muhalefet partilerinden "aşırı sağcı" Yamina'nın da Netanyahu'suz hükümet kurma girişimlerine katılmasıyla 11 yıllık Netanyahu döneminin bitebileceği belirtiliyor.

İsrail'de "aşırı sağcı" Yamina Partisi lideri Naftali Bennett'in de Binyamin Netanyahu'nun olmadığı hükümet kurma çalışmalarına katılacağını açıklamasıyla Netanyahu'nun yer almadığı bir hükümet kurma çabası ilk kez mecliste çoğunluğa geçti.

Bennett dün yaptığı açıklamayla, kurulacak Netanyahu'suz hükümete katılacağını resmen ilan etti.

Netanyahu, küçük muhalif partilere kendi hükümetinde dönüşümlü başbakanlık önerdiyse de bu teklif kabul görmedi.

Filistin konusunda Bennett gibi pek çok bileşeninin Netanyahu'dan daha yumuşak olmadığı koalisyonu bir araya getiren güç Netanyahu'nun 2009'dan bu yana süren kesintisiz başbakanlığına bir son vermeyi amaçlıyor.

Netanyahu karşıtı koalisyonu bir araya getren bu çok parçalı koalisyonun da uzun ömürlü olmayacağı tahmin ediliyor.

En uzun ömürlü başbakan

1996-1999 döneminde de 3 sene başbakanlık yapmış olan Netanyahu 2009'dan beri devam eden başbakanlık dönemiyle toplamda 15 sene İsrail tarihinde başbakanlık konumunda bulunan yegane kişi.

Netanyahu 11 yıldır aralıksız olarak başbakanlık koltuğunda oturuyor.

Koalisyonun bir motivasyonunu da Netanyahu'ya yönelik yargıya da akseden yolsuzluk iddiaları oluşturuyor.

23 Mart 2021'de gerçekleştirilen İsrail seçimlerinde 120 üyeli İsrail Parlamentosu'nda Netanyahu'nun partisi Likud 30 sandalye kazanırken Yeş Atid 17, Yamina 7 sandalye kazanmıştı. Yeş Atid'in başını çektiği bir hükümete katılabileceğini belirten diğer küçük partilerle beraber bir koalisyon kurulabilme şansının arttığı belirtiliyor.

Hükümetin kurulabilmesi durumunda önce Yesh Atid Partisi'nin lideri Yair Lapid'in, sonra Yamina Partisi lideri Bennett'in sırasıyla başbakan olması bekleniyor. 

Yamina'nın programında Netanyahu'nun partisi Likud'un programına göre daha açık biçimde Batı Şeria'nın İsrail'e ilhakı yer alıyor.

Filistinli yetkililer bu hükümetin kurulmasının hiçbir olumlu anlam taşımadığını ve yeni hükümetin de Netanyahu'nun hükümeti kadar aşırı bir hükümet olmasını beklediklerini belirtiyorlar.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.