İsrail'de "Netanyahu hediyeleri evine götüremez" krizi

İsrail'de "Netanyahu hediyeleri evine götüremez" krizi

İsrail Başbakanlık Ofisi, Netanyahu'dan başbakanken aldığı hediyeleri geri isterken, Netanyahu kanunlara rağmen hediyeleri geri vermemekte direniyor.

İsrail Başbakanlık Ofisi, eski Başbakan Binyamin Netanyahu'dan başbakanlık döneminde yabancı liderlerden aldığı 42 hediyeyi İsrail Başbakanlık Ofisi'ne iade etmesini talep etti.

İsrail Başbakanlık Ofisi bu talebini "Bu hediyeler Netanyahu'nun şahsına değil İsrail Başbakanı'na verildi. Netanyahu bunları kendi evine götüremez." şeklinde gerekçelendirdi.

İsrail yasalarına göre siyasilere görevleri esnasında verilen hediyelerin değeri eğer 90 doları aşarsa bu hediye şahsın değil makamın oluyor. Fakat Netanyahu'nun hediyeleri geri vermemekte direndiği bildiriliyor. Netanyahu bu hediyelerin bir kısmının puro, şarap gibi tüketim malzemesi olarak zaten tüketildiğini, diğerlerini de vermek istemediğini ifade ediyor.

42 devlet hediyesi listesinde eski ABD First Lady'si Melania Trump'a ait bir tabak, Başkan Barack Obama'ya ait bir cam kutu ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ait antika bir İncil bulunduğu bildiriliyor. Hediyeler arasında ayrıca eski Başkan Donald Trump'ın ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e devretme emrinin imzalı bir kopyası da bulunuyor. 

2009-2021 döneminde kesintisiz 12 yıl başbakanlık yaparak İsrail tarihine geçen Netanyahu, pek çok yolsuzluk davasıyla karşı karşıya. 1996-1999 döneminde de İsrail başbakanı olan Netanyahu'yla benzer bir hediye krizi de makamını kaybettiği 1999'da yaşanmıştı. O dönemde de Netanyahu başbakanken aldığı hediyeleri vermemek için direnmişti.

Netanyahu hediye adı altında iş adamlarından rüşvet almakla da suçlanıyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.