İsrail'de seçimler yeni bir koalisyon krizi mi getirecek?

İsrail'de seçimler yeni bir koalisyon krizi mi getirecek?

İsrail'de yapılan anket çalışmalarında, herhangi bir partinin seçimlerde çoğunluğu sağlayamayacağı sonucuna ulaşıldı.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett'in zayıflayan koalisyonun resmi olarak dağıtılacağı ve ülkenin erken seçime gideceği açıklamaları sonrası, yapılan anket çalışmalarında, herhangi bir partinin seçimlerde çoğunluğu sağlayamayacağı sonucuna ulaşıldı.

Seçim anketlerine göre sandalye çoğunluğunu eski Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Likud Partisi elde ederken, Likud'u Yair Lapid liderliğindeki Yeş Atid (Gelecek Var) Partisi izledi.

Likud Partisi mayıs ayında düzenlenen seçim anketinde 26 sandalye elde etmişti. Son seçim anketinin sonucuna göre Likud Partisi bunu 36'ya çıkarabiliyor. Likud'u izleyen Yeş Atid Partisi ise 20 sandalye kazanabiliyor.

İsrail'de güç kazanımına devam eden radikal Dindar Siyonist Partisi, seçim anketine göre 10 sandalye elde ediyor. Dindar Siyonist Partisi geçtiğimiz günlerde, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'yı ilhakını amaçlayan bir yasa tasarısını İsrail meclisine (Knesset) önermeyi planladığını açıklamıştı.

Ancak Bennett koalisyonu dağıtmadan önce bu tasarının iptal edileceğine değinmişti. Dindar Siyonist Partisi'nin söz konusu yasa tasarısı planındaki asıl amacının, Başbakan Naftali Bennett hükümetinin yıkımına zemin hazırlamak olduğu iddia ediliyordu.

İsrail vatandaşı Filistinlilerin partilerinin oluşturduğu Ortak Arap Listesi Bloku seçim anketine göre, koalisyon dağılmadan önce mecliste sahip olduğu 6 sandalyeyi korudu.

Önümüzdeki seçimlerde, Binyamin Netanyahu liderliğindeki sağcı Likud ve müttefiklerinin 59 sandalye elde edeceği, Lapid-Bennett ittifakı ve müttefiklerinin ise 55 sandalye alacağı tahmin ediliyor.

Hükümetin kurulabilmesi için 120 sandalyeli İsrail meclisinde 61 sandalyeyi elde etmek gerekiyor.

Anket sonuçları, koalisyon krizinin devam edeceği şeklinde yorumlanıyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.