İsrail'de siyasilerle ordu arasında ipler geriliyor

İsrail'de siyasilerle ordu arasında ipler geriliyor

"Askeri elit son 10 yılda giderek daha rahatsız hale geldi ve hiçbir şekilde barış yanlısı değiller."

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 90. gününe yaklaşan Filistin-İsrail çatışması konusunda yaşanan keskin anlaşmazlıklar nedeniyle sağcı koalisyon hükümetinin artan baskısıyla karşı karşıya.

Netanyahu Perşembe gecesi İsrail Savaş Kabinesi'nin savaşın "ertesi günü" için hazırlanan planı görüşmek üzere yapacağı toplantıyı, koalisyonun aşırı sağcı üyelerinin şiddetli muhalefeti üzerine iptal etti.

Aşırı milliyetçi Yahudi Gücü partisinden Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir konunun savaş kabinesinin yetkisi dışında olduğunu söyledi. Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in Dindar Siyonist partisi, kendisinin tartışmadan dışlanmasını protesto etmek için kendi toplantısını düzenleyeceğini duyurdu.

Ben-Gvir ve Smotrich daha geniş olan güvenlik kabinesinde yer almakla birlikte Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve muhalefet lideri Benny Gantz'ın ana üyeleri olduğu savaş kabinesinin bir parçası değiller.

Netanyahu, bu baskı altında savaş kabinesinin konuyu görüşmemesine karar verdi ve konu Salı günü güvenlik kabinesi tarafından ele alınacak.

Amerika Birleşik Devletleri, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki operasyonlarını sonlandırmasının ardından Filistin Yönetimi'nin Gazze'yi yönetmesini önerdi.

Al Jazeera’nın işgal altındaki Doğu Küdüs’teki muhabiri Alan Fisher, "Netanyahu, koalisyonunu parçalayacağı, hükümetini dağıtacağı ve başbakanlık pozisyonunu riske atacağı endişesiyle savaş kabinesini toplantısını iptal etti" dedi.

Al Jazeera muhabiri, savaş kabinesinin aynı zamanda "Hamas ile Amerikalılar, Katarlılar ve Mısırlılar tarafından müzakere edilen ve İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinli mahkumlarla esirlerin takas edilmesini öngören bir anlaşmayı görüşmek üzere toplandığını" da sözlerine ekledi.

"Blinken daha da sıkışabilir"

Global Counsel Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Ahmed Helal, Al Jazeera'ye verdiği demeçte, savaş kabinesi toplantısının iptal edilmesinin "uzun zamandır beklenen bir gelişme" olduğunu, zira askeri kurumlarla siyasi elitlerin arasının giderek açıldığını söyledi.

"Askeri elit son 10 yılda giderek daha rahatsız hale geldi ve hiçbir şekilde barış yanlısı değiller. Ancak İsrail için stratejik olarak neyin önemli olduğunu anlıyorlar ve sivil hükümetin aşırı militarist hırslarına karşı çıkıyorlar" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ordusunun sadece Gazze'de 21.000'den fazla kişiyi öldürdüğü Gazze savaşını görüşmek üzere önümüzdeki hafta Ortadoğu'ya bir ziyaret daha gerçekleştirecek.

İtalyan düşünce kuruluşu Istituto Affari Internazionali'nin yöneticisi Natali Tocci Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, ABD'li üst düzey diplomatın ateşkes için giderek daha fazla bastıran bölgesel Arap müttefiklerle karşı karşıya gelmesinin muhtemel olduğunu söyledi.

Tocci, "Şu anda ABD'nin ateşkes için İsrail'e baskı yaptığını görmüyoruz” dedi ve ekledi: "Ancak Mısır'ın ateşkes çağrısındaki rolü arttıkça... Blinken kendini daha sıkışık bir halde bulacak."

Gazze Şeridi'ne sınırı olan Mısır, çatışmaları sona erdirmek için bir plan sunmak da dahil olmak üzere ateşkes çağrısında daha öncü bir rol üstlendi. Bu plan İsrail ve Hamas arasında esir ve mahkum değişimini de içeriyor.

Üst düzey Hamas yetkilisi Usame Hamdan Perşembe günü yaptığı açıklamada, "halkımızın çıkarlarına uygun müzakereler yoluyla halkımıza yönelik saldırılar tamamen ve kesin olarak durdurulmadan" grubun daha fazla İsrailli esiri serbest bırakmayacağını söyledi.

AFP haber ajansının bir Hamas yetkilisine dayandırdığı haberine göre, bir Hamas heyeti Mısır'ın savaşı sona erdirme planını değerlendirmek üzere Cuma günü Kahire'yi ziyaret edecek.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera, AFP

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.