İsrail'de zorunlu askerliğe karşı çıkan Ultra Ortodoks Yahudiler yolları kapadı
İsrail'de zorunlu askerlik uygulamasına tepki gösteren çok sayıda Yahudi yerleşimci yolları kapatarak eylem gerçekleştirdi.
İsrail'de Ultra Ortodoks (Haredi) protestocular, İsrail ordusunun topluluğun üyelerini askere alma planlarını kınayarak Salı öğleden sonra Bnei Brak yakınlarındaki 4 numaralı otoyolu kapattı.
Onlarca protestocu otoyolun güney yönünü kapatırken, diğerleri kuzey yönünü kapattı.
Ynet'e göre, çoğunluğu "Kudüs Fraksiyonu"ndan olan protestocular sloganlar attı. İsrail polisi olay yerine gelerek yolu açmaya çalıştı.
Polis daha sonra bir protestocuyu polis memurlarına cam şişe atarak saldırdığı için gözaltına aldı.
Protestolar daha sonra yakındaki Givat Shmuel'e yayıldı. Bölge sakinleri Haredilere karşı gösteriler gerçekleştirdi. Ordu Radyosu'nun haberine göre, bu protesto Haredi protestocularla yerel şiddet olaylarına yol açtı.
Savaştıracak asker bulamayan İsrail, ülke dışında yaşayan Yahudileri silah altına alacak
İsrail ordusu Pazar günü, askere alma konusunda henüz adım atmayanların hızlandırılmış bir süreçle askere alınmalarına olanak tanıyan son bir şans verdiğini duyurmuştu. Bu son adım, geçen hafta ordunun bazı Haredi asker kaçaklarını gözaltına almasının ardından geldi.
Ultra Ortodokslar tam zamanlı dini eğitimlerini devleti korumadaki rolleri olarak görüyor ve dini eğitimi bırakarak askerlik yapmak istemiyor.
Ultra Ortodokslar İsrail nüfusunun yaklaşık yüzde 13'ünü oluşturuyor. Ancak ülkenin parçalı siyasi sistemi sebebiyle önemli bir siyasi güce sahipler ve genellikle hükümetlerin kurulmasında kritik bir pozisyonda bulunuyorlar.
Kaynak: Mepa News
