İsrail'den turistlere 'terörle mücadele' eğitimi: Maceraya hazır mısınız?

İsrail'den turistlere 'terörle mücadele' eğitimi: Maceraya hazır mısınız?

Bir grup eski İsrail askeri ülkeyi ziyaret eden turistlere 'terörle mücadele' eğitimi veriyor. Sloganları ise "Gelin, terörle nasıl mücadele ettiğimizi öğrenin"

Kendilerine "Kalibre 3" adı veren bir grup eski İsrail askeri ülkeye gelen turistlere 'terörle mücadele' eğitmi veriyor. Gerçek silahların kullanıldığı eğitim için "Gelin ve burada terörle nasıl mücadele ettğimizi öğrenin" sloganı kullanılıyor. Hedef tahtasında ise Filistinlilerin fotoğrafları var.

Güney Amerika'dan gelen yaklaşık 20 Yahudi turist Batı Şeria'daki 'terörle mücadele' kursunda karşılarındaki balonlara ateş ederken dikkatle eğitmenlerini dinliyor. Eğitmenlerinden biri olan Eithan Cohen isimli eski İsrail askerine göre eğitimin amacı nasıl ateş edileceğini öğretmek değil, katılımcıların "İsrail'de terörle nasıl mücadele edildiğini" anlamasını sağlamak.

Sadece İsrail'de bulunabilen "terörle mücadele macerası" Kudüs'ü veya Ölü Deniz'i ziyaret etmek için gelen binlerce turist için alışmışın dışında bir etkinlik. Bazılarının "heyecan verici ve öğretici" bulduğu etkinliğin "vahşice" olduğunu düşünen ve eğitim veren şirkete İsrail'deki terör korkusunu kullandığı yönünde suçlamalarda bulunanların sayısı da az değil.

Kudüs'ün güneyindeki Efrat Yahudi yerleşiminin yanına kurulan Kalibre 3 şirketi 2003 yılında polis ve diğer güvenlik görevlilerine profesyonel eğitim vermek amacıyla faaliyet göstermeye başladı.

İçlerinde eski askerlerin de yer aldığı eğitmenler, İsrail ordusunun seçkin birliklerinde uzun süre görev yaptıklarını ve çeşitli çatışmalarda kazandıkları tecrübeyi en iyi şekilde kullandıklarını belirtiyor.

Şirketin verdiği eğitim, özellikle 2009 yılından sonra, silah kullanmayı veya İsrail ordusunda öğretilen savunma sporu Krav Maga'yı öğrenmek isteyen turistler için oldukça popüler hale geldi.

Eğitim ücreti 100 doların biraz üstünde

Eğitime katılmak isteyenlerin ödemesi gereken miktar 100 doların biraz üstünde.  

Programda birçok farklı eğitim seçeneği yer alıyor. Bunlardan birinde, örneğin, plastik meyveler ve tahtadan duvarların kullanıldığı bir pazara düzenlenen 'terör' saldırısı canlandırılıyor. Bu sırada eğitmenler de Filistinlilere benzeyecek şekilde kılık değiştirerek senaryoya dahil oluyorlar. Canlandırma gereği eğitmenler bir anda turistlere yere yatmasını söylüyor ve elinde bıçak olan bir 'terörist' etkisiz hale getiriliyor.


Katılımcılara bu tür saldırılar hakkında bilgi veren 41 yaşındaki eski İsrail askeri Cohen, kalabalık yerlerde her zaman uyanık olmaları gerektiğini söylüyor. Şirketin web sitesinde yer alan bilgilere göre eski bir keskin nişancı ve elit birlikler üyesi olan bu asker arkasında İsrail bayrağıyla fotoğrafını çeken turistlere şöyle söylüyor: "Size İsrail ordusundaki askerlerin sahip olduğu değerlerini ve burada terörle nasıl mücadele ettiğimizi göstereceğim"

Karakas'tan gelen 49 yaşındaki Dan Cohen isimli turist de bu 'maceraya' katılanlardan biri. Oğlu yakınlarda paint ball oynarken kendisi ve eşi de eğitmenleri can kulağıyla dinliyor. Cohen, otomatik silahla karşısındaki balonlara ateş etmeden önce "Buraya nasıl silah kullanacağımızı ve bir terör saldırısı durumunda nasıl davranacağımızı öğrenmek için geldik" diyor.

'Terör korkusunu pazarlıyorlar'

Bazı turistler bu ilginç tecrübeden memnun kalsa da Filistinliler durumdan oldukça rahatsız.

Eğitim alanına yakın bir yerde yaşayan 38 yaşındaki Filistinli öğretmen Muhammed Burice Kalibre 3 şirketini terör korkusu üzerinden para kazanmakla suçluyor.

"Bu şirketi işleten yerleşimciler ülkelerine geri döndüklerinde oralarda da anlatmaları için turistlerde Filistinlere karşı korku oluşturmaya çalışıyor."

Bir yılda 25 bin kişi eğitime katıldı

Şirketin yaptığı açıklamaya göre sadece geçtiğimiz yılda, çoğunluğu Amerikalı olmak üzere, Çin, Kanada ve Güney Amerika ülkelerinden yaklaşık 25 bin turist eğitime katıldı.

Başka bir eğitmen, Yoav Fleishman ise, "Eğitime katılan turistlere burada ne kadar zor bir iş yaptığımızı gösteriyoruz. Bu, klasik bir savaştan daha zor..." diyor.

Birkaç farklı bölümden oluşan eğitim yaklaşık iki saat sürüyor.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.