İsrail'den Türkiye'ye ithalat misillemesi

İsrail'den Türkiye'ye ithalat misillemesi

İsrail, Türkiye'den yapılan ithalata yüzde 100 ek gümrük vergisi getirme kararı aldı.

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Türkiye ile İsrail arasındaki serbest ticaret anlaşmasını feshedeceklerini ve Türkiye'den ithal edilen mallara yüzde 100 ek gümrük vergisi uygulayacaklarını duyurdu. İsrailli Bakan, söz konusu planın, kabinenin onayına sunulacağını ifade etti.

Smotrich, konuyla ilgili açıklamasında "Erdoğan'ın İsrail'den ithalatı durdurması bir ekonomik boykot ilanı teşkil ediyor ve Türkiye'nin yükümlülüğü olduğu uluslararası ticaret anlaşmalarının ciddi şekilde ihlali anlamına geliyor" dedi.

İsrail'in bu uygulamalarının Erdoğan iktidarda kaldığı sürece devam ettirileceğini belirten Smotrich "Türkiye vatandaşları, Erdoğan'ın görev süresi dolduğunda aklı başında ve İsrail düşmanı olmayan bir lider seçerse, Türkiye ile ticaret yolunun yeniden açılması da mümkün olur" ifadelerini kullandı.

Smotrich'in planı, Türkiye'den İsrail'e ihraç edilen mallara serbest ticaret anlaşması uyarınca uygulanan tüm indirimli gümrük vergilerinin kaldırılmasını öngörüyor. Ayrıca Türkiye'den ithal edilen tüm ürünlere, mevcut gümrük vergisi oranına ilaveten, değerinin yüzde 100'ü oranında ek vergi uygulanacak.

Türkiye'ye alternatif aranacak

Smotrich İsrail Maliye, Ekonomi ve Dışişleri Bakanlıklarının da ticarette Türkiye'ye olan bağımlılığı azaltmak için ithalat kaynaklarını çeşitlendirilmesi sağlayacak adımlar atacağını söyledi.

Smotrich'in Türkiye'ye yönelik planı, İsrail İmalatçılar Birliği tarafından da "uygun bir yanıt" olarak karşılandı. Jerusalem Post'un haberine göre, Birlik'ten yapılan açıklamada, sanayicilere ithalat alternatifleri için Çin, Doğu Avrupa, Yunanistan, Almanya, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Tayvan'a yönelmeleri çağrısında bulunuldu.

Kaynak: DW Türkçe

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum