İsrail'e gözlemci statüsü tanınması Afrika Birliği'ni karıştırdı

İsrail'e gözlemci statüsü tanınması Afrika Birliği'ni karıştırdı

İsrail'e gözlemci statüsü tanınması Afrika Birliği'ni karıştırdı. Kararın iptal edilmemesi durumunda Afrika Birliği'nde çok ciddi bir kriz çıkabileceği belirtiliyor.

İsrail'in Afrika Birliği'ne gözlemci statüsüyle alınması pek çok Afrika ülkesinin tepkisini çekti. Böyle bir kararın üye ülkelerin ortak kararıyla alınabileceğini belirten tepkili ülkeler komisyon başkanının keyfi biçimde İsrail'i gözlemci ilan etmesini kınadı.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Fakih Muhammed İsrail'e Afrika Birliği'nde gözlemci statüsü vermişti. Bu karara yönelik tepkilerin olabildiğince azaltılması için İsrail'e gözlemci statüsü törensiz ve hakkında konuşma yapılmaksızın verilmişti. 

İsrail'in daha önce de Afrika Birliği'nde gözlemci statüsü vardı. Fakat 2002'de birliğin Güney Afrika'da gerçekleştirilen bir zirvesinde İsrail'in üyeliği 2. İntifada esnasında Filistinlilere uyguladığı şiddet nedeniyle iptal edilmişti.

Afrika Birliği'ne üye olan Güney Afrika, Cezayir, Nijerya, Libya, Tunus ve Namibya rızaları alınmadığı gerekçesiyle İsrail'e verilen gözlemci statüsünün iptalini istediler. Yine bu devletler Afrika'da yer almayan İsrail'e Afrika Birliği'nde gözlemci statüsü verilmesinin anlamsız olduğunu, İsrail'in 2002'de gözlemci statüsünün iptalinin gerekçelerinin halen bulunduğunu belirttiler.

İsrail'in Afrika Birliği'ndeki gözlemci statüsünün iptal edilmemesi durumunda birlikte derin bir kriz yaşanabileceği belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.