İsrail'e karşı 'küresel enerji ambargosu' çağrısı

İsrail'e karşı 'küresel enerji ambargosu' çağrısı

Filistinli kuruluşlar, İsrail'e karşı küresel bir enerji ambargosu uygulanması çağrısında bulundu.

Filistinli sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir koalisyon, Gazze Şeridi'ne yönelik savaşını durdurana kadar İsrail'e "topyekun enerji ambargosu" uygulanması çağrısında bulundu.

Pazartesi günü başlatılan Küresel Enerji Ambargosu girişimi kuruluşlara, işçilere ve çevre aktivistlerine, İsrail'e yapılan tüm enerji ihracatını durdurma çağrısı yaptı.

Middle East Eye'ın aktardığı habere göre koalisyon, İsrail'e yakıt satışının durdurulmasının yanı sıra Avrupa'nın İsrail'den gaz ithalatına da son verilmesini talep ediyor.

Ham petrol üretimi sıfıra yakın olan İsrail, geçen yıl günde yaklaşık 300 bin varil ham petrol ithal etti.

İsrail'in en büyük petrol kaynağı Azerbaycan. Buradan ithal edilen ham petrol, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı vasıtasıyla Türkiye'nin Akdeniz'deki Ceyhan Limanı'na ulaşıyor ve gemilerle İsrail'e taşınıyor. İsrail Ocak ayında bu hat üzerinden Azerbaycan'dan 300 milyon dolar değerinde petrol ithal etti.

Küresel Enerji Ambargosu girişimi kapsamında İsrail'in Güney Amerika'dan kömür ithalatı da hedefte. Koalisyon, İsrail'in en büyük kömür ithalatçısı olan Kolombiya'daki işçilerle ve kampanya gruplarıyla birlikte çalışıyor. Kolombiyalı işçiler, bölgeden yapılan ihracat karşılığında İsrail'in sendikacıların öldürülmesinden sorumlu paramiliter güçlere eğitim ve ekipman sağlamadaki rolüne vurgu yapıyor.

Koalisyon ayrıca Avrupa'daki gazeteciler ve iklim gruplarıyla birlikte çalışarak, Avrupa'nın İsrail'den yaptığı gaz ithalatına karşı da farkındalık oluşturmaya çalışıyor. Avrupalı devletler, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra ortaya çıkan açığı kapatmak için İsrail gazına yönelmişti.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.