İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği rehine operasyonunun detayları neler?

İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği rehine operasyonunun detayları neler?

Gazze'de halen 120 İsrailli rehinenin bulunduğu ve bunlardan en az 42'sinin öldüğü teyit edildi.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları tarafından 7 Ekim’de Gazze’ye götürülen dört İsrailli rehinenin Cumartesi sabahı İsrail ordusu, Shin Bet ve İsrail polisinin terörle mücadele biriminin düzenlediği askeri operasyonla İsrail’e geri getirildiği bildirildi.

Bazı kaynaklar bu özel operasyona ABD özel kuvvet personelinin de eşlik ettiğini ifade ediyor.

Operasyon, Biden yönetimi rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak ve Gazze'de ateşkese yol açacak bir anlaşma için İsrail’e baskı kurarken gerçekleşti.

Gazze’den çıkarılan dört rehinenin isimleri Noa Argamani, Almog Meir, Andrei Kozlov ve Shlomi Ziv.

İsrail ordusunun genellikle itimat edilmeyen açıklamasına göre, İsrailli dört kişi Gazze şeridinin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında iki farklı noktada bulundu.

Dört İsrailli’nin sağlık durumlarının oldukça iyi olduğu belirtildi.

İsrail işgal güçlerinden biri düzenlenen operasyon esnasında yaşanan çatışmada aldığı yaralar sonrası öldü. Operasyonda başka kaç kişinin yaralandığı veya öldüğüne dair net bir bilgilendirme yapılmadı.

Öte yandan görgü tanıklarının ifadesine göre operasyona katılan sivil araçların ABD'nin Gazze sahiline inşa ettiği limandan bölgeye giriş yaptı. Bu araçlarda ABD özel kuvvet personelinin olabileceği ifade ediliyor.

Gazze'de halen 120 İsrailli rehinenin bulunduğu ve bunlardan en az 42'sinin öldüğü teyit edildi.

Öte yandan İsrail’in gerçekleştirdiği bu operasyonda 200’den fazla Filistinli katledildi, 400’ü de yaralandı.

ABD Başkanı Biden Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile yaptığı ortak basın açıklamasında dört rehinenin Gazze’den çıkarılmasını memnuniyetle karşıladı ancak katledilen en az 200 Filistinli sivilden bahsetmedi.

"Tüm rehineler evlerine dönene ve ateşkes sağlanana kadar çalışmayı bırakmayacağız. Bunun gerçekleşmesi elzemdir" dedi Biden.

İsrail ordusunun açıklamasına göre rehinelerin tutulduğu iki ev birbirine 200 metre uzaklıktaydı.

Kadın rehine Argamani bir evde, üç erkek rehine ise başka bir evde tutuluyordu.

Hamas hükümetinin basın ofisinden yapılan açıklamada operasyon sırasında 210 Filistinlinin katledildiği ve 400'ünün de yaralandığı doğrulandı.

İsrailli yetkililer operasyonun birkaç hafta önce gerçekleşmesi gerektiğini ancak operasyonel nedenlerle iptal edildiğini söyledi.

Operasyon bu hafta başında Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Perşembe günü de Başbakan Binyamin Netanyahu tarafından onaylandı.

Yetkililer, İsrail Savaş Kabinesi Bakanı Benny Gantz'ın Perşembe günü Shin Bet Başkanı tarafından operasyon hakkında bilgilendirildiğini söyledi.

Gantz ekibine, Hamas'ı bir şeyler olduğu konusunda uyarmamak için Cumartesi gecesi yapmayı planladığı konuşmayı iptal etmemelerini söyledi.

Gantz daha sonra partisinin koalisyondan ayrıldığını duyurması beklenen konuşmayı iptal ettiğini açıkladı.

Bir Gantz yardımcısı konuşmanın operasyon bittikten sonra iptal edildiğini söyledi.

Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde’nin açıklamasında İsrail tarafından düzenlenen operasyonda çatışmaların yaşandığı ve İsrail güçlerinin kayıplar verdiği ifade edildi.

İsrail ordu sözcüsü Hagari operasyonun haftalar öncesinden planlandığını ve yüzlerce askerin operasyona katıldığını söyledi.

Axios'a konuşan ABD'li bir yetkili ABD ordusunun İsrail güçlerine söz konusu operasyonda destek verdiğini kabul etti ancak bu desteğin mahiyeti hakkında konuşmadı.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum