İsrail'in Gazze'de yardım bekleyen Filistinlilere yönelik katliamında onlarca kişi öldü

İsrail'in Gazze'de yardım bekleyen Filistinlilere yönelik katliamında onlarca kişi öldü

Katliam Gazze'nin kuzeyinde, İsrail helikopterinin binlerce kişilik kalabalığın üzerine ateş açmasıyla gerçekleşti.

Çeşitli haber kaynakları, Perşembe gecesi Gazze'nin kuzeyinde yardım bekleyen onlarca Filistinlinin İsrail helikopterlerinin açtığı ateş sonucu öldüğünü ve yaralandığını bildirdi.

Al Jazeera Arapça'dan Enes el Şerif, yaklaşık elli Filistinlinin öldüğünü bildirdi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze'nin kuzeyindeki El Şifa Hastanesi'ne 11 ceset ve 100 yaralının ulaştığını açıkladı. Bakanlık daha fazla cesedin çıkarılması için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Bakanlık, Gazze'deki hastanelere ulaşan kişilerin "yaralarının ciddiyeti" nedeniyle ölü sayısının artmasını beklediğini de sözlerine ekledi.

Saldırının gerçekleştiği noktadan ilk görüntüler:

Quds News Network'e göre söz konusu saldırı, bir İsrail helikopterinin Gazze Şehri'ndeki Kuveyt kavşağında yardım bekleyen binlerce Filistinliden oluşan kalabalığın üzerine ateş açması sonucu meydana geldi.

Saldırı Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından kınandı ve İsrail'in Gazze'de açlık ve hastalık vakalarının arttığı bir dönemde insani yardım aramaya çalışan "Filistinli sivillerin ölümlerini tırmandırdığı" uyarısında bulunuldu.

Saldırı, İsrail'in geçtiğimiz birkaç hafta içinde yardım arayan Filistinlilere yönelik son saldırısıdır ve yardım erişiminin sınırlı olduğu kuzey Gazze'de insani durumun daha da kötüleştiği bir dönemde meydana geldi.

Geçtiğimiz ayın sonlarında İsrail güçleri Gazze Şehri'ndeki El Reşid Caddesi'nde toplanan ve yardım dağıtılmasını bekleyen Filistinli kalabalığa ateş açmıştı.

"Un katliamı"

Halkın un sevkiyatını beklemesi nedeniyle "Un Katliamı" olarak adlandırılan olayda 100'den fazla Filistinli hayatını kaybetmiş ve olay yardım kuruluşları, BM ve çeşitli ülkeler tarafından kınanmıştı.

Perşembe günkü saldırı aynı zamanda İsrail ordusunun Refah'ta bir gıda dağıtım merkezini bombalayarak aralarında bir UNRWA çalışanının da bulunduğu çok sayıda kişiyi öldürmesinden günler sonra gerçekleşti.

Bu ölümler, yardım dağıtımı sırasında sivillere yönelik saldırıların son halkası olarak kayıtlara geçti.

Gazze hükümeti medya ofisi Salı günü yaptığı açıklamada bu tür olaylarda 400'den fazla kişinin öldüğünü belirtti.

Çatışmalar aynı zamanda Gazze'nin kuzeyinin İsrail güçleri tarafından insani yardımdan mahrum bırakılmaya devam edildiği bir dönemde meydana geldi.

ABD, Fransa, Ürdün ve diğer ülkeler bölgeye havadan yardım ulaştırma misyonlarına katılıyor.

Ancak uzmanlar havadan bırakılan yardımların oldukça yetersiz olduğunu, kuzey Gazze’nin acil ve kapsamlı kara yardımlarına ihtiyacı olduğunu ifade ediyorlar.

Savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 31.000'den fazla Filistinli İsrail tarafından öldürüldü, 70.000'i ise yaralandı.

BM Cumartesi günü yaptığı açıklamada Gazze'nin yüzde 80'inin artık yaşanamaz hale geldiğini, açlık oranının ise yüzde 100 olduğunu duyurdu.

Savaşın başlamasından bu yana aralarında beyin felci geçirmiş 10 yaşında bir çocuğun da bulunduğu en az 27 kişi yetersiz beslenme ve susuzluk nedeniyle hayatını kaybetti.

Ancak bu rakamın sadece hastanelere ulaşıp kayıt altına alınabilenler olduğu belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.