"İsrail'in güvenliği Filistin'den önemli"

"İsrail'in güvenliği Filistin'den önemli"

ABD'nin İsrail Büyükelçisi Friedman’ın "İsrail'in güvenliği Filistin devletinden önemli" ifadesine Filistin Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi.

Filistin Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman’ın ‘İsrail’in güvenliğinin Filistin devletinin kurulmasından daha önemli olduğuna’ dair açıklamalarına sert çıktı.

Bakanlık, Friedman’ı ‘Tehlikeli bir ırkçı” ve “Radikallerin Büyükelçisi’ olarak tanımlayarak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Filistin devleti hakkındaki sözlerini tekrarladığını söyledi.

ABD’li bir Yahudi olan aşırı sağcı Friedman’ın takındığı tutumun şaşırtıcı olmadığını ifade eden Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in ABD Büyükelçisi’nin Filistin topraklarında Filistinlilerin varlığını reddeden yerleşim hareketinin zihniyetine sahip olduğunu dile getirdi.

Friedman’ın görüşlerinin ırkçı olarak nitelendirildiği açıklamada “Friedman bölgedeki güvenlik, istikrar, barış ve insan haklarına karşı en tehlikeli yetkili olduğunu bir kez daha kanıtlamış oldu” ifadesi kullanıldı.

Friedman, söz konusu açıklamalarında iki devletli çözümü ‘sorunlu’ olarak nitelendirerek birçok anlam taşıması nedeniyle iki devletli bir çözümün ifadesini kabul etmenin zor olduğunu söylemişti.

ABD’nin İsrail Büyükelçisi yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bence Netanyahu, ‘Filistin devletinin mahiyeti’ sorulduğunda bunu açıkça dile getirdi. Kosta Rika gibi mi Yemen gibi mi? Bununla ilgili ele alınması gereken yüzlerce soru var. Doğru koşullarda bir Filistin devletinin İsrail’e tehdit oluşturmayacağına inanıyorum. Fakat Filistin öz yönetiminin İsrail güvenliğiyle kesiştiği zamanki pozisyonumuz açıktır. İsrail’in güvenliğinin yanındayız.”

Bu, Friedman’ın Filistin cephesinden gördüğü ilk tepki değil. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in Filistin topraklarında inşa ettiği yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerini savunan ve bölgenin İsrail’e ait olduğunu söyleyen ABD’nin Tel Aviv Büyükelçisi David Friedman’a “Son of a dog” (Köpeğin oğlu) diyerek ağır hakaret etmişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.