İsrail'in ilk Dürzi şehri: Mağar

İsrail'in ilk Dürzi şehri: Mağar

İsrail'de Dürzi çoğunluklu Mağar beldesi şehir statüsüne yükseldi. Böylece Mağar yerleşimi İsrail'in ilk Yahudi nüfusu bulunmayan Dürzi çoğunluklu şehri oldu.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, İsrail sınırları içerisinde sayılan tarihi Filistin topraklarında yer alan Dürzi çoğunluklu Mağar yerleşimi, İsrail yönetiminin aldığı kararla belde statüsünden şehir statüsüne yükseltildi.

Böylece İsrail'de ilk kez Dürzi çoğunluklu bir şehir ortaya çıkmış oldu.

Lübnan sınırına ve Golan Tepelerine yakın bir konumda olan, ülkenin kuzeyinde yer alan Mağar'da 2019'daki nüfus sayımına göre 22.957 kişi yaşıyor.

Bu nüfusun yüzde 57,9'u Dürzi, yüzde 21,1'i Müslüman ve yüzde 21'i Hristiyan.

Mağar'da yerleşik Yahudi nüfus ise bulunmuyor. Böylece Mağar yeni düzenlemeyle aynı zamanda İsrail'in Yahudi nüfusa sahip olmayan tek şehri de olmuş oluyor.

Mağar'daki Filistinli Hristiyan Araplar diğer Filistinli Hristiyan Arapların çoğundan farklı olarak Katolik mezhebindenler.

İsrail'in Dürzileri

2019 nüfus sayımına göre İsrail'de yaklaşık 143 bin Dürzi yaşıyor. Dürzilik "Şiiliğin aşırı kollarından biri" olarak isimlendirilseler de Sünniler de Şiiler de Dürzileri "İslam dışı dini azınlık" olarak görüyorlar.

Dürziler diğer Filistinlilerin aksine İsrail'de askere alınıyor, hatta nüfuslarına oranla Yahudilere göre de daha fazla İsrail askeri ve polisinde görev alıyorlar.

Filistinli Müslümanlar ise İsrail askeri ve polisi olarak görev yapan Dürzilerin genellikle Yahudi asker ve polislere göre kendilerine daha kötü ve kaba muamele etmesinden şikayetçiler. 

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.