İsrail'in İran'a yönelik kısıtlı saldırısı gerilimi azaltma amaçlı görünüyor

İsrail'in İran'a yönelik kısıtlı saldırısı gerilimi azaltma amaçlı görünüyor

Reuters ismi açıklanmayan bir İranlı yetkilinin Tahran'ın "hemen karşılık vermek gibi bir planı olmadığını" söylediğini aktardı.

İsrail, Tahran'ın 13 Nisan'da gerçekleştirdiği insansız hava aracı ve füze saldırısının faturasını İran'a ödetme sözü vermişti.

Ancak İsrail'in 19 Nisan günü erken saatlerde gerçekleştirdiği askeri müdahalenin ölçek ve kapsam bakımından sınırlı olduğu ve İran'la gerilimi azaltmayı amaçladığı görülüyor.

Tahran, kilit askeri ve nükleer tesislere ev sahipliği yapan İsfahan kentinin dışında üç adet quadcopter tipi insansız hava aracını düşürdüğünü açıkladı.

İsmi açıklanmayan ABD'li yetkililer İsrail'in saldırıda füze kullandığını söyledi.

Uzmanlar, uzun mesafeler kat edemeyen küçük quadcopter insansız hava araçlarının kullanılmasının, saldırının İran toprakları içinden yapıldığına işaret ettiğini söyledi.

İsrail İsfahan'daki saldırıyı üstlenmedi. Ancak uzmanlar İsrail'in şüpheli tepkisinin Tahran'a açık bir mesaj gönderdiğini söyledi.

İsrail merkezli Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nde kıdemli bir araştırmacı olan Raz Zimmt, İsrail'in quadcopter insansız hava araçlarını kullanmasının, eğer doğrulanırsa, amacının İran güvenlik güçlerinin kendi sahalarındaki "savunmasızlığını ortaya çıkarmak" olduğunu gösterdiğini söyledi.

Zimmt, saldırının riskleri olduğunu ancak İsrail'in elindeki tüm seçenekler arasında muhtemelen en az riskli olanın bu olduğunu söyledi.

"İsrail sorumluluğu üstlenmedi ve kesinlikle üstlenmeyeceğini düşünüyorum" dedi.

"Bu aşamada, inkar edilebilirlik riskleri azaltmak için hayati önem taşıyor çünkü... İranlıların karşılık vermesini zorlaştıracak ama imkansız hale getirmeyecek."

Reuters ismi açıklanmayan bir İranlı yetkilinin Tahran'ın "hemen karşılık vermek gibi bir planı olmadığını" söylediğini aktardı.

İsrail daha önce de İsfahan'daki askeri tesislere küçük insansız hava araçlarıyla saldırmakla suçlanmıştı. Ocak 2023'te bir askeri fabrika vurulmuştu. Üç ay sonra İran, kentteki Savunma Bakanlığı kompleksine yönelik bir insansız hava aracı saldırısını engellediğini açıkladı.

Washington Enstitüsü'nde kıdemli bir araştırmacı olan Farzin Nadimi, verdiği bir demeçte, İsfahan saldırısının arkasında İsrail varsa, bunun "İran'ın misilleme yapma riskini en aza indirecek" bir şekilde gerçekleştirildiğini söyledi.

İran'ın 13 Nisan'daki saldırısı, İsrail'in 1 Nisan'da Şam'daki İran Büyükelçiliği yerleşkesine düzenlediği ve aralarında iki generalin de bulunduğu yedi İranlı komutanın ölümüne yol açan hava saldırısına bir yanıt niteliğindeydi.

Tahran saldırının "yeni bir denklemin" kurulduğunu gösterdiğini ve İsrail'in İran'ın yurtdışındaki çıkarlarına yönelik saldırılarını cevapsız bırakmayacağını söyledi.

Ancak İsfahan saldırısıyla aynı gün İsrail, Tahran'ın önemli bir müttefiki olan ve İran'ın güçlü Devrim Muhafızları Ordusu'nun varlık gösterdiği Suriye'deki hava savunma sistemlerini hedef almakla suçlandı.

Zimmt İsrail'in "birincisi misilleme yaptık, ikincisi sadece İran'da değil Suriye'de de saldırdık, yani İranlıların bize dayatmaya çalıştığı bu sözde 'yeni denklemi' kabul etmeye hazır değiliz" mesajını vermek istediğini söyledi.

Kaynak: Mepa News, RFE/RL

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum