İsrail'in kaçırdığı Sumud Filosu aktivistleri açlık grevine başladı

İsrail'in kaçırdığı Sumud Filosu aktivistleri açlık grevine başladı

İsrail tarafından alıkonulan Gazze filosu aktivistlerinden en az 87’si, gözaltı koşullarını protesto etmek ve Filistinli tutuklularla dayanışma göstermek amacıyla açlık grevine başladı.

Global Sumud Filosu bünyesindeki Gazze’ye yardım götürmeye çalışan aktivistlerden en az 87’si, İsrail tarafından gözaltına alınmalarını ve tutulma koşullarını protesto etmek amacıyla açlık grevine başladı.

Filodan yapılan açıklamada aktivistlerin ayrıca İsrail hapishanelerinde tutulan 9 bin 500’den fazla Filistinli tutukluyla dayanışma amacıyla greve başladığı belirtildi.

Hareket, sosyal medya platformu X üzerinden yayımladığı açıklamada aktivistlerin “yasa dışı kaçırılmalarını protesto etmek” amacıyla açlık grevine geçtiğini duyurdu.

Açıklamada, “İsrail rejiminin elindeki tüm rehinelerin serbest bırakılmasını talep ediyoruz” denildi.

Gelişme, Gazze’ye ulaşmaya çalışan son gemi olan Lina al Nabulsi'nin de İsrail güçleri tarafından uluslararası sularda durdurulmasının ardından geldi. Gemide bulunan 6 aktivistin gözaltına alındığı bildirildi.

Lina el Nabulsi, geçtiğimiz hafta Marmaris’ten hareket eden 50’den fazla gemilik yardım filosunun son kalan gemisiydi. İsrail güçleri pazartesi günü Kıbrıs açıklarındaki uluslararası sularda filoya müdahale etmeye başlamıştı.

Organizatörler, İsrail askerlerinin gemilere baskın düzenlediğini, plastik mermi kullandığını ve aktivistleri zorla alıkoyduğunu açıkladı.

Filoya katılan 44 farklı ülkeden en az 428 aktivistin İsrail tarafından gözaltına alındığı açıklandı.

Gözaltına alınanlar arasında 15 İrlanda vatandaşı da bulunuyor. Bunlardan birinin, İrlanda Cumhurbaşkanı Catherine Connolly’nin kardeşi olan doktor Margaret Connolly olduğu belirtildi.

Endonezya Dışişleri Bakanlığı ise gözaltına alınanlar arasında 9 Endonezya vatandaşının bulunduğunu doğrulayarak tüm gemilerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Bakanlık, Cakarta yönetiminin “tüm diplomatik ve konsolosluk kanallarını” kullanmayı sürdüreceğini açıkladı.

İsrail’de faaliyet gösteren Adalah adlı hukuk merkezi de gözaltıları kınadı.

Kuruluş, aktivistlerin zorla Aşdod Limanı’na götürüldüğünü belirterek, uluslararası sularda sivil gemilere müdahalenin ve insani yardım ulaştırılmasının engellenmesinin uluslararası hukukun ciddi ihlali olduğunu savundu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı ise yaklaşık 430 kişinin gözaltına alındığını doğrularken, yardım girişimini “PR çalışmasından ibaret” olarak nitelendirdi.

Türkiye, İspanya, Ürdün, Pakistan, Brazilya ve Endonezya dahil birçok ülke İsrail’in müdahalesini uluslararası hukukun ihlali olarak değerlendirdi.

Gazze filosu girişimleri özellikle 2025’ten bu yana uluslararası kamuoyunda geniş yankı uyandırıyor.

Daha önce aktivist Greta Thunberg de Gazze ablukasını kırmayı amaçlayan benzer girişimlere katılmıştı.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.