"İsrail'in Kudüs'teki ihlalleri Ramazan ayında gerilimi artırabilir"

"İsrail'in Kudüs'teki ihlalleri Ramazan ayında gerilimi artırabilir"

İsrail'in Kudüs ve Mescid-i Aksa'da artan ihlallerinin yaklaşan Ramazan ayında bölge genelinde tansiyonu yükseltebileceği ifade edildi.

İsrail'in yaklaşan Ramazan ayında Kudüs ve Mescid-i Aksa'da gerçekleştireceği ihlallerin Filistin'de ve bölgede gerilimi artırmasından endişe ediliyor.

ABD'li ve İsrailli yetkililerin İsrail medyasına yaptıkları açıklamalara göre, ABD yönetimi, İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'in Mescid-i Aksa'da gerginliği artırmasından kaygı duyuyor.

Adlarının açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkililer, Ben Gvir'in bölgeyi ziyaret ederek geçtiğimiz dönemde olduğu gibi tansiyonu yükseltebileceğini kaydetti. Ben Gvir Aralık 2022'de bakan olmasından bu yana Mescid-i Aksa'ya en az 3 kez baskın düzenledi. Ben Gvir'in düzenlediği baskınlar bölgede gerilimi yükseltti.

Son yıllarda İsrail'de Yahudi yerleşimcilerin ve siyasetçilerin Mescid-i Aksa'ya baskınlarının arttığı dikkat çekiyor. Bunun Kudüs'ü Yahudileştirmeye yönelik İsrail planlarının bir parçası olduğu ifade ediliyor.

İsrail'in saldırıları ve Yahudilerin baskınları Ramazan aylarında daha da şiddetleniyor.

İsrail'in 7 Ekim tarihinden bu yana Gazze ve Batı Şeria'daki ihlalleri artarken, gerilime Kudüs'teki durumun da dahil olmasının krizi tırmandıracağı düşünülüyor.

İsrail basınına konuşan İsrailli yetkili, polis güçlerinden sorumlu bakan olan Ben Gvir'in Mescid-i Aksa'daki kolluk kuvvetlerinde önemli bir rol oynadığını ifade etti. Yetkili, Ben Gvir'in kolluk güçlerine vereceği sertlik yanlısı talimatların Kudüs, Batı Şeria ve ötesinde şiddeti tetikleme riski bulunduğunu söyledi.

Ben Gvir'in bu Ramazan ayında da Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyebileceği konuşuluyor.

İsrail muhalefet lideri Yair Lapid ise konuya ilişkin Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ben Gvir'in Ramazan ayında Kudüs'te polisin davranışlarını belirlemesine izin verilmesi halinde şehrin "alevler içinde kalacağı" uyarısında bulundu.

Lapid "Ülke buna hazır değil. Hiçbir hazırlık yok. Yeterli düzeyde operasyonel ve siyasi tartışma yapılmadı. Başka bir felakete doğru gidiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.