İsrail'in yeni cumhurbaşkanı bugün seçilecek

İsrail'in yeni cumhurbaşkanı bugün seçilecek

İsrail'de parlamento (Knesset) yeni cumhurbaşkanının seçmek için bugün bir araya gelecek.

İsrail'de parlamento (Knesset) yeni cumhurbaşkanının seçmek için bugün bir araya gelecek.

120 sandalyeli mecliste milletvekilleri, iki bağımsız adaydan birini, ülkenin yeni cumhurbaşkanı olarak seçecek.

Seçilen yeni cumhurbaşkanının ülkeyi 2028 yılına kadar yönetmesi bekleniyor. Likud partisinden seçilen mevcut cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, 2014 yılından bu yana cumhurbaşkanlığı görevinde bulunuyordu.

Seçimlerde iki aday yarışıyor. Miriam Peretz ve Isaac Herzog.

Miriam Peretz

Öne çıkan aday Miriam Peretz bir Mizrahi Yahudisi. 1954 yılında Fas'ın Kazablanka şehrinde doğan Peretz 6 çocuk annesi. Negev Ben Gurion Üniversitesi'nde tarih ve edebiyat okuyan Peretz, uzun süre eğitimle ilgilendi. Peretz aynı zamanda İsraillilere, Yahudi yerleşimcilere ve askerlere yönelik motivasyon konuşmalarıyla tanınıyor.

Peretz'in iki oğlu geçmişte yaşanan çatışmalarda öldürülmüştü. Oğullarından Uriel Peretz 1998 yılında Güney Lübnan'da, Eliraz Peretz ise 2010 yılında Gazze Şeridi'nde askerlik yaparken öldürüldü.

Peretz, aday olmadan önce Eğitim Bakanlığı'nda görev yapıyordu.

Isaac Herzog

Bir diğer aday Isaac Herzog, Aşkenazi Yahudisi. 1960 yılında Tel Aviv'de doğan Herzog'un ailesi de siyaset ve diplomasiyle ilgileniyordu. Babası Chaim Herzog İngiliz ordusunda ve ardından İsrail ordusunda görev aldı. Bir dönem İsrail'in BM Daimi Temsilciliği görevinde bulundu. Aynı zamanda 1983-1993 yılları arasında İsrail Cumhurbaşkanlığı yaptı.

Tel Aviv Üniversitesi'nde hukuk eğitimi alan Isaac Herzog, 1990'ların sonunda siyasete atıldı.

İskan Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Diaspora, Toplum ve Antisemitizme Karşı Mücadele Bakanlığı, Sosyal Hizmetler Bakanlığı gibi birçok görevde bulundu.

Herzog, 2018 yılından bu yana, dünyanın en büyük kar amacı gütmeyen Yahudi sivil toplum kuruluşu olan Yahudi Ajansı'nın başında bulunuyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.