İsrail'in yerleşim inşaatı sürüyor: Batı Şeria'da 350 konut

İsrail'in yerleşim inşaatı sürüyor: Batı Şeria'da 350 konut

İsrail, Filistin topraklarında konut inşa etmeye hızla devam ediyor.

İsrail'in Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre, İsrail hükümeti, Batı Şeria'nın Beytullahim kentinin güneyindeki Gush Etzion Yahudi yerleşim biriminin bir parçası sayılan Netiv Ha'avot mahallesine 350 yeni konutun inşa edilmesini onayladı.

Haberde Netanyahu'nun, "Netiv Ha'avotlular çok uzun zamandır bekliyorlardı." sözlerine yer verildi.

Hükümet ayrıca, daha önce İsrail Yüksek Adalet Mahkemesi tarafından Filistinlilerin özel mülkü üzerine inşa edildiği gerekçesiyle evlerinden çıkarılmasına karar verilen 15 Yahudi aile için de geçici konut inşa edilmesini de onayladı.

Netanyahu'dan talimat

İsrail'in kanal 7 televizyonunun haberine göre ise Netanyahu, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nablus kenti yakınlarındaki Har Brakha Yahudi yerleşim birimine 800 yeni konutun inşa edilmesi için fizibilite çalışmalarına başlama talimatı verdi.

İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, İsrail'in, "1967 sınırlarını, zorunlu göçe maruz bırakılan Filistinlilerin geri dönüş hakkını ve Yahudi yerleşim birimleri inşasına son vermeyi kabul etmemesi" nedeniyle Nisan 2014'te durmuştu.

Doğu Kudüs ve Batı Şeria 1967'den bu yana İsrail'in elinde. İnşa ettiği duvarla bu iki bölgeyi birbirinden ayıran İsrail, Batı Şeria'da yaşayan Filistinlilerin Doğu Kudüs'e geçişini engelliyor. 

İsrail, 2 milyona yakın Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ni de Hamas'ın 2006'daki seçimleri kazanmasından bu yana abluka altında tutuyor.

1 milyona çıkarmayı hedefliyor

İsrail 1967'den bu yana elinde tuttuğu Batı Şeria'da 131, Doğu Kudüs'te 10, Batı Şeria'nın tepelerindeki bölgelerde ise 116 yerleşim birimi kurdu.

Batı Şeria'daki yerleşim birimlerinde yaklaşık 500 bin, Doğu Kudüs'te 220 bin yerleşimcinin ikamet ettiği, İsrail Batı Şeria'daki yerleşimcilerin sayısını kısa sürede 1 milyona çıkarmayı hedefliyor.

Uluslararası hukuka göre, Filistin topraklarındaki tüm Yahudi yerleşim birimleri "yasa dışı" kabul ediliyor. 

Kaynak: Anadolu Ajansı

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.