İsrailli bakan BAE'de Suudi mevkidaşıyla bir araya geldi: "Birlikte tarih yazabiliriz"

İsrailli bakan BAE'de Suudi mevkidaşıyla bir araya geldi: "Birlikte tarih yazabiliriz"

Suudi Arabistan ile İsrailli yetkililer Gazze savaşının devam ettiği bir dönemde Abu Dabi'deki Dünya Ticaret Örgütü oturumu sırasında samimi bir şekilde sohbet ederken görüntülendi.

İsrail Ekonomi ve Sanayi Bakanı Nir Barkat, iki ülke arasındaki yakınlaşmanın son işareti olarak Pazartesi günü Abu Dabi'de düzenlenen Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) oturumu sırasında Suudi mevkidaşı Macid bin Abdullah el Kasabi ile bir araya geldi.

İsrail medyasına göre iki bakan internette yayınlanan bir videoda el sıkışırken ve kartvizit alışverişinde bulunurken görülüyor.

Suudi Arabistan ve İsrail, Gazze'deki çatışmaların başlamasından önce normalleşme yolunda ilerliyordu.

İsrail ekonomi bakanlığından yapılan açıklamaya göre Barkat Kasabi'ye "İsrail devleti barış isteyen ülkelerle barışa ilgi duyuyor ve birlikte tarih yazabiliriz" dedi.

Suudi Arabistan ve İsrail, 7 Ekim'de İsrail'e yapılan saldırı ve ardından İsrail'in Gazze'ye saldırmasından önce bir normalleşme anlaşmasına varmaya yakındı.

İsrail 2020 ve 2021 yıllarında Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Sudan ve Fas ile ABD arabuluculuğunda normalleşme anlaşmaları imzalamıştı.

Suudi Arabistan'ın İngiltere Büyükelçisi Prens Halid bin Bandar'a göre iki taraf 7 Ekim'den önce bir anlaşma imzalamak üzereydi.

Geçen ay BBC'ye verdiği demeçte Riyad'ın savaştan sonra normalleşmeyle ilgilendiğini ancak bir anlaşmanın Filistin devletinin kurulmasını da içermesi gerektiğini söyledi.

Suudi Dışişleri Bakanlığı geçen ay yaptığı açıklamada ateşkes sağlanmadan ve Filistin devletinin kurulması yönünde ilerleme kaydedilmeden normalleşmenin gerçekleşmeyeceğini belirtmişti.

Bakanlık 7 Şubat'ta yaptığı açıklamada "Krallık, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti tanınmadıkça ve İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları durmadıkça ve tüm İsrail işgal güçleri Gazze Şeridi'nden çekilmedikçe İsrail ile diplomatik ilişki kurulmayacağı yönündeki kesin tutumunu ABD yönetimine iletmiştir" dedi.

Açıklama, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby tarafından Suudi-İsrail normalleşmesi konusunda olumlu ilerleme kaydedildiğine dair yapılan açıklamaların ardından geldi.

Blinken geçtiğimiz ay Orta Doğu turu kapsamında Riyad'da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir araya gelmişti.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
3 Yorum