İsrailli kadın esir Gazze'de yaşadıklarını anlattı

İsrailli kadın esir Gazze'de yaşadıklarını anlattı

Hamas Pazartesi günü geç saatlerde 85 yaşındaki Yocheved Lifshitz'i başka bir yaşlı İsrailli kadınla birlikte 'insani' gerekçelerle serbest bıraktı.

Hamas tarafından iki hafta boyunca esir tutulan 85 yaşındaki İsrailli bir kadın, kaçırılırken "hırpalandığını" ancak Gazze Şeridi'ndeyken kendisine "iyi" davranıldığını söyledi.

Yocheved Lifshitz Pazartesi gecesi 79 yaşındaki Nurit Cooper adlı bir başka yaşlı kadınla birlikte serbest bırakıldı. Hamas, Katar ve Mısır'ın aracılık ettiği bir anlaşmayla "insani" gerekçelerle onları serbest bıraktığını açıkladı.

Kadınlar, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıdan bu yana serbest bıraktığı üçüncü ve dördüncü esirler. Aralarında yabancıların ve çifte uyrukluların da bulunduğu 218 kişinin kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde halen esir tutulduğu biliniyor.

"Buna hazır görünüyorlardı"

Salı günü Tel Aviv'deki bir hastanenin önünde tekerlekli sandalyede oturan Lifshitz, kendisini kaçıranlar tarafından 7 Ekim'de bir motosikletin arkasına bindirilerek Gazze'ye götürülürken hırpalandığını anlattı.

"Motosikletin üzerindeyken başım bir taraftaydı ve vücudumun geri kalanı diğer taraftaydı" dedi. "Genç adamlar yolda bana vurdular. Kaburgalarımı kırmadılar ama acı veriyordu ve nefes almakta zorlanıyordum."

"Cehennemi yaşadım... bu duruma geleceğimizi düşünmedik ya da bilmiyorduk."

Ancak Gazze'ye vardığında kendisini esir alanların "iyi davrandığını" ona ve diğer esirlere "yedikleri yemekten" verdiklerini ve ilaç sağlamak için bir doktor getirdiklerini söyledi.

"Bize çok iyi davrandılar"

Serbest bırakıldığı anda kendisini esir alanlardan birinin elini sıkmasının nedeni sorulduğunda "Bize çok iyi davrandılar ve tüm ihtiyaçlarımızı karşıladılar" dedi.

"Buna hazır görünüyorlardı, uzun süredir hazırlık yapıyorlardı, şampuan da dahil olmak üzere erkeklerin ve kadınların ihtiyaç duyduğu her şeye sahiptiler" diye ekledi.

Gazze Şeridi yakınlarındaki Nir Oz kibbutzunda yaşayan Lifshitz, İsrail ordusunun Hamas'ı hafife aldığını ve yüksek maliyetli güvenlik çitinin "hiçbir işe yaramadığını" söyledi.

Esirlerin önceliği olacak mı?

7 Ekim'de Hamas öncülüğündeki Filistinli gruplar Gazze'yi İsrail'in güneyinden ayıran güvenlik çitinin bazı bölümlerini yıkarak 1.400'den fazla İsrailliyi öldürdü ve 220'den fazla kişiyi esir aldı.

İsrail buna Gazze'ye yönelik durmak bilmeyen hava saldırılarıyla karşılık verdi, bölgenin altyapısının büyük bir kısmını tahrip etti ve çoğu sivil 6000'den fazla insanı öldürdü. Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre sadece geçtiğimiz gün İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarında en az 704 kişi hayatını kaybetti.

İsrail ayrıca Gazze'nin yakıt, elektrik ve suyunu da kesti.

Gazze'ye yönelik muhtemel kara saldırısına hazırlanan İsrail, 1.1 milyondan fazla Filistinliye bölgenin kuzey kesimini tahliye etmelerini emretti ve bunu yapmamaları halinde "terör örgütünün ortağı" muamelesi görebilecekleri uyarısında bulundu.

İsrail savaştaki en önemli hedefinin "Hamas'ı yok etmek" olduğunu söylese de dünya liderleri ve İsrailli aileler esirlere öncelik verilmesi çağrısında bulundu.

Salı günü İsrail'i ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, aralarında Fransız vatandaşlarının da bulunduğu esirlerin serbest bırakılmasının "ilk hedef" olması gerektiğini söyledi.

Gazze Şeridi'nde tutulduğu düşünülen 10 Amerikalının eve dönmesini isteyen ABD Başkanı Joe Biden Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "tüm esirler serbest bırakıldığında ateşkes için müzakerelere açık olacağını" söyledi.

Hamas tarafından kaçırılan 27 yaşındaki bir kadının erkek arkadaşı olan Noam Alon, İsrail hükümetinin esirlerin durumuna odaklanmasını isteyen pek çok İsrailliden biri.

Alon, "Hamas'ı yok etmek, Gazze'yi kontrol etmek ya da başka bir şey değil, onları serbest bırakmak en önemli öncelik olmalı" dedi.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.