İsrailli vekiller AB'den ülkelerine yaptırım uygulamasını istedi

İsrailli vekiller AB'den ülkelerine yaptırım uygulamasını istedi

İsrail'de milletvekili olan Mossi Raz ve Aide Tuma Süleyman Filistinlilere baskı ve ayrımcılık uyguladığı gerekçesiyle AB'den İsrail'e yaptırım talep etti. Bu talep İsrail'de büyük tepkiye neden oldu. Peki bu milletvekilleri kim?

İsrailli iki milletvekili olan Mossi Raz ve Aide Tuma Süleyman Avrupa Parlamentosu'na İsrail'in Filistinlilere karşı ayrımcılıklarını ve her çeşit baskılarını şikayet eden bir mektup yazarak Avrupa'dan İsrail'e etiki yaptırımlar uygulanmasını talep etti. 

Mossi Raz ve Aide Tuma Süleyman ilerleyen günlerde bu konuyu görüşmek üzere Avrupa Parlamentosu milletvekilleriyle görüşmek üzere randevu aldıklarını kamuoyuna açıkladılar.

İki İsrail milletvekilinin Filistinlilerin haklarının korunması için İsrail'e yaptırım talebiyle harekete geçmesi İsrail'de büyük bir tepkiyle karşılandı.

İsrail medyasından 'vekillikleri düşürülsün' kampanyası

İsrail medyası Mossi Raz ve Aide Tuma Süleyman'ın milletvekilliklerinin düşürülmesi çağrısında bulunuyor.

Kuzey Irak kökenli Yahudi bir ailede Batı Kudüs'te doğan (1965) Mossi Raz uzun yıllardır Meretz Partisi'nden İsrail meclisi olan Knesset'te milletvekili olarak bulunuyor.

6 milletvekiline sahip ve İsrail'deki mevcut 8 partili iktidar koalisyonunda yer alan Meretz "iki devletli çözüm"den, yani Filistin'in de sınırlı bir alanda da olsa bağımsızlığından yana. 

Mossi Raz ise Meretz milletvekilleri arasında İsrail'i Filistinliler konusunda en sert şekilde eleştiren isim olarak dikkat çekiyor.

Filistinli Hristiyan Arap olan, İsrail'de Hristiyan Arapların merkezi sayılan Nasıra şehri doğumlu Aide Tuma Süleyman (1964) ise İsrail'deki Arap partilerden Müşterek Liste'den milletvekili olarak Knesset'te bulunuyor. Muhalefette yer alan Müşterek Liste'nin Knesset'te 6 milletvekili bulunuyor.

"İşgal ve ayrımcılıkla geçen 54 yıl"

Mossi Raz ve Aide Tuma Süleyman bu sene 1967'de İsrail'in Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni işgaline atıfla "İşgal ve ayrımcılıkla geçen 54 yıl" ismiyle Knesset'te bir etkinlik düzenleyip İsrail'n Filistinlilere yönelik insan hakları ihlallerini ve mevcut işgal durumunu eleştirerek de İsrail'de büyük tepki çekmişlerdi.

İsrail Başbakanı Naftali Benett'in iktidarı oluşturan koalisyon partilerinden olması nedeniyle Meretz Partisi'ne Mossi Raz'ı susturması baskısı yaptığı iddia ediliyor. Fakat İsrail'deki koalisyon 120 milletvekiline sahip Knesset'te sadece 61 milletvekiliyle olabilecek en asgari çoğunluğa sahip olduğundan her milletvekili iktidar koalisyonu için çok önemli. Bu nedenle İsrail'de iktidar, Mossi Raz'a hükümete ret oyu verebilme ihtimaline karşı baskıda ileri gidemiyor.

Kaynak: Mepa News

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum