İstanbul'da oy sayımında son durum ne?

İstanbul'da oy sayımında son durum ne?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sonuçlarına ilişkin itirazlar nedeniyle 39 ilçedeki 76 ilçe seçim kurulunda çalışmalar sürüyor.

Yerel seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu gazetecilere yaptığı açıklamada rakibi Binali Yıldırım ile arasındaki oy farkının 19 bin 552 olduğunu söyledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ise "5 bin 857 sandıkta geçersiz oylar sayıldı, bunun bin 641 adetinin AK Parti lehine olduğu anlaşıldı" dedi.

İstanbul İl Seçim Kurulu ise daha önce sayım kararı alınan ilçelerin yanı sıra, 15 ilçede daha geçersiz oyların yeniden sayılmasına karar verdi.

Böylece İl Seçim Kurulu, geçersiz oyların yeniden sayılmasına ret oyu veren ilçe seçim kurullarının kararını kaldırmış oldu.

Geçersiz oyların yeniden sayılacağı ilçeler şöyle: Küçükçekmece, Pendik, Bahçelievler, Üsküdar, Sultangazi, Kağıthane, Avcılar, Sancaktepe, Güngören, Şişli, Arnavutköy, Beylikdüzü, Beşiktaş, Kadıköy ve Beyoğlu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sonuçlarına ilişkin itirazlar nedeniyle 39 ilçedeki 76 ilçe seçim kurulunda çalışmalar sürüyor.

AK Parti ne diyor?

A Haber televizyonuna konuşan AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel, "İstanbul'da şu anda 19 bin oy farkı var, 29 binden düştü" dedi.

Özel, oyların tamamının sayılması halinde, Binali Yıldırım'ın seçimi kazanacağını öne sürdü.

Geçersiz oyların sayıldığı Fatih İlçe Seçim Kurulu'ndan ayrılan AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, "Fatih'in sayımı bitti, itirazlarımız yine oldu. Bazı sandık kurulu başkanlarının kabul etmediklerine tekrar herhalde bakılacak" diye konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ise basın açıklamasında şunları kaydetti:

"Öncelikle maddi hataların düzeltilmesi için çalışmamızı yönlendirdik. İtirazlarımız sonuçlarında bir kısım ilçelerde geçersiz oyların sayımına bazı ilçelerde tamamının sayımına bazı ilçelerde de reddine karar verildi. Süreci devam ettiriyoruz.

"1 Nisan'dan itibaren 530 sandıktaki güncelleme sonucu AK Parti lehine düzeltilen oy sayısı 11 bin 109. 5 bin 857 sandıkta geçersiz oylar sayıldı, bunun bin 641 adetinin AK Parti lehine olduğu anlaşıldı. Geçersiz oylardan 121 sandıkta 64 oy AK Parti hanesine kaydedildi. Tüm sandıklar sayılsa bile Ekrem İmamoğlu kazanacak diyorlar. Bu kadar oy düzeltildi daha düzelteceklerim var. Özgür Özel Bey endişeye kapılabilir."

CHP: 'Sonucun değişmesi mümkün değil'

Ekrem İmamoğlu sonuçlara ilişkin yaptığı basın açıklamasında, "11 ilçede geçersiz oyların sayımı bitmiş durumda. Aradaki fark 19 bin 552. Yani 20 binin üzerindeki rakamlardan buraya indi. Bu farklar dengeli bir şekilde devam ediyor. Arkadaşlarımın yaptığı simülasyonlara göre gün sonunda bütün geçersiz oylar sayılsa dahi artı eksi 18-20 bin arasındaki bir farkla bu süreç sona erer" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise "Her 5 sandıkta AKP lehine en fazla 1 oy çıkıyor, sonucun değişmesi mümkün değil" diye konuştu.

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'a konuşan Özel, sandık sayım sonuçlarına ilişkin hesaplamalarını da şöyle açıkladı:

"Seçim kurulları, İstanbul'daki bütün sandıkların sayılmasına karar verse bile Binali Yıldırım'ın en fazla 6 bin oy alacağı görünüyor. Hesaplamalarımıza göre, tüm sandık sayım sonuçlarına göre bile İstanbul'u 13 bin farkla Ekrem İmamoğlu alıyor."

ekran-resmi-2019-04-04-21.16.20.jpg

İmamoğlu: Fark 18 bin 72

Ekrem İmamoğlu, 17 ilçede oyların yeniden sayımının tamamlandığını, aradaki farkın 18 bin 742 olduğunu söyledi.

FOX TV yayınına katılan İmamoğlu, "119 bin 652 pusula sayıldı. Aleyhimize değişim 1200 oy" dedi ve yaptıkları simülasyonların sürecin sonunda 18 ila 20 bin arasında bir oy farkına işaret ettiğini aktardı.

İmamoğlu, "O gece 3 bin oyla kendilerini kazanmış ilan ettiler, şimdi 20 bin fark var bana 'hakkın yok' diyorlar. Eldeki veriler kazandığımı göstermese kazandım demezdim" diye konuştu.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum